Suriye güvenlik birimleri, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kuzeni Rami Maxluf ile işbirliği yapmakla suçlanan 12 ordu personelini tutukladı
Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad ile aynı zamanda kuzeni olan iş insanı Rami Maxluf arasındaki kriz sürüyor.
Hükümet güçleri, Rami Maxluf’a ait kurum ve kuruluşlarda çalışanların yanı sıra memurları ve ordu üyelerini de hedef alıyor. Son olarak hükümet güçleri, 12 subay ve ordu personelini Rami Maxluf ile işbirliği içinde olduğu iddiasıyla tutukladı. Öte yanda geçtiğimiz haftalarda gözaltına alınan 8 kişi ise serbest bırakıldı.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) aktardığı istatistiklere göre, hükümet güvenlik güçlerinin Rami Maxluf’a kurum çalışanlarına dönük Temmuz ayı ortalarında başlattığı gözaltı furyasında şuana kadar 51 ordu üyesi gözaltına alınırken 8’i de serbest bırakıldı.
Aynı zamanda, rejim istihbaratının Maxluf’a bağlı el-Bustan Derneği ile bağlantılı eski savaşçılardan yaklaşık 9 kişinin daha tutukladığı öğrenilirken Şam, Halep, Humus, Lazkiye ve Tartus’ta Maxluf’un sahibi olduğu kurum ve kuruluşlarda işçi, yönetici, teknisyen ve savaşçı olarak çalışanlardan gözaltına alınanların sayısı ise 85’e yükseldi.
Ne olmuştu?
Maxluf ve Esed arasındaki anlaşmazlık ilk kez 30 Nisan’da, Maxluf’un ailesi tarafından kontrol edilen Suriye’nin en büyük telekomünikasyon şirketi Syriatel’e uygulanan vergileri kınadığı video kaydının yayınlanması ile ortaya çıktı. Maxluf daha sonra yayınladığı bir başka video kaydında şirket çalışanlarının ‘insanlık dışı’ bir şekilde gözaltına alınmasını kınadı. Maxluf ayrıca tehditlere boyun eğip servetini terk etmeyeceğini söyleyerek meydan okudu.
Maxluf’un yıllardır Suriye hükümetini ve savaş harcamalarını büyük bir bölümünü finanse ettiği biliniyor. Maxluf’un Suriye ekonomisinin yüzde 60’ını kontrol ettiğine ve 10 milyon dolarlık bir servete sahip olduğuna inanılıyor. ABD ve AB geçen yıllarda Maxluf’u ‘kara listeye’ almıştı.
Hafız Esad döneminde, Hafız Esad’ın eşi Enise Maxluf’un ailesine enerji, inşaat, iletişim ve gıda maddeleri gibi birçok ekonomik alanda sınırsız yetki verildi. Yine Suriye’nin tüm dış ticaret ağı da Maxlûf ailesi eliyle gerçekleştiriliyordu. Böylelikle Rami Maxlûf ailesi bir nevi Suriye’de “Ekonomi imparatorluğu” olarak görülüyor.
DIŞ HABERLER