Türkiye’de orman varlığının ciddi oranda yok edildiği herkes tarafından görülebiliyor. Bu gerçeğe karşın, AKP iktidarının önceki bakanları gibi Pakdemirli de, orman varlığını artırdıklarını ve erozyonu önlediklerini belirtti
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Erozyonla mücadelede lider ülkeyiz. Yılda 500 milyon ton olan toprak kaybını, yaptığımız çalışmalar sayesinde 154 milyon tona düşürdük, 2023 hedefimizde 130 milyona düşürmek” dedi. Topraklarının yüzde 89’u çölleşme riskiyle yüzyüze olan Türkiye’de bir yılda yitip giden toprak miktarı, TEMA Vakfı’nın 2018 yılı son verilerine göre 642 milyon ton olarak açıklanmıştı. Bakanın açıklamasına göre 2 ay içinde erozyonun yüzde 75’ini önlenmiş olduğunu gösteriyor. Bakanın verileri yanlış kullandığını anlamak için TEMA verilerine iyice bakmak yetiyor. TEMA erozyonla her yıl kaybedilen toprağın ‘154 milyon’ tonu deniz, dere ve göllere taşınarak yok olduğunu belirtiyor. Türkiye’de erozyonla taşınan toprağın yaklaşık yüzde 1’i ormanlardan, yüzde 56’sı mera alanlarından, yüzde 39’u tarım alanlarından ve yüzde 4’ü diğer alanlardan kaybedildiği veriler içinde yer alıyor. 154 milyon tona düşürdük açıklamasını yapan Bakan, muhtemelen TEMA sitesinden her yıl kaybedilen toprak miktarını kullanırken en iyi ihtimalle karıştırmış olmalı.
Pakdemirli göz boyuyor
Bakan Pakdemirli yaptığı açıklamalarda bilerek yanlış bilgileri vermiyor ise muhtemelen eline verilen bilgileri hazırlayanlar bunu yapıyor, çünkü açıklamalar yalnış. Ancak bu açıklamalar muhtemelen halkın gözünü boyamak için kullanılıyor olmalı. Pakdemirli, Türkiye’nin, dünyada orman varlığını artıran nadir ülkelerden olduğunu belirterek, “2002 yılında 20.8 milyon hektar olan orman varlığımızı 1.8 milyon hektar artırıp, 22.6 milyon hektara çıkardık. Ülkemizin yüzde 29’unu ormanlar ile süsledik” sözleri de gerçekleri yansıtmıyor. Pakdemrili’nin şu sözleri ise ciddi bir bilgi yoksunluğu yaşadığına işaret ediyor. “Ağaçlandırmadan, biyoçeşitliliğin korunmasına kadar birçok konuda dünyaya örnek ülkeyiz.” Bu açıklamalar birçok veriyle çürütülmüş durumda.
55 milyon ağaç katledildi
Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) geçtiğimiz yıl hazırladığı raporda, Türkiye’de son yıllarda maden ve turizm tahsisleri gibi ormancılık dışı kullanımlar nedeniyle yaklaşık 550 bin hektar (5.5 milyar metrekare) alanda orman örtüsünün yok edildiği belirtiliyor. Yok olan ağaç sayısı da 55 milyonun üzerinde. Türkiye koşullarında en hızlı büyüyen kızılçamın orman seviyesine ulaşması için en az 50-60 yıl geçmesi gerekiyor. Ormanları kaybetmenin sonuçlarını; dolu yağışları, seller, toprak kaymaları ve uzun süren kuraklıklar gibi iklimsel değişimlerde yaşanıyor. TOD, ormanların yok olmasının bu şekilde devam etmesi halinde, tıpkı Erzincan ve Marmara depremlerinden sonra yaşandığı gibi, bazı köyleri hatta ilçe merkezlerini bile taşımak zorunda kalınabileceği ve kentlerin hava kirliliği yüzünden yaşanmaz hale geleceği uyarısını yaptı.
Veriler Bakanı yalanlıyor
Yayınlanan birçok veri bakanı yalanlar nitelikte. Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü girişimiyle Google, BM Çevre Programı, BM Küresel Çevre Programı ve 40’tan fazla ortağın bulunduğu bir konsorsiyum, uydu verileri ve diğer bilgilerle derlenen ‘Küresel Orman Takip ve Uyarı Sistemi’ kapsamında Ocak 2000-Aralık 2012 tarihlerine ilişkin bir rapor yayımlamıştı. Bu raporda, bu tarihler arasında Türkiye coğrafyasında ‘342 bin 571’ hektar orman kaybı olduğu açıklanmıştı. Bu rakamın yaklaşık yüzbin hektarının orman yangınları sonucu çıktığı bilinirken, 250 bin hektar ormanın ise taammüden yok edildiği bilinmektedir. Bugün ise yok edilen orman varlığının 550 bin hektara ulaştığı TOD raporunda görülmektedir. 2018 yılı sonu itibariyle yanan ormanların 200 bin hektar, sermaye talanı ile yok edilen ormanların ise 350 bin hektar olduğu tahmin edilmektedir.
EKOLOJİ SERVİSİ