Ermenistan’da hükümetin Azerbaycan’la barış görüşmelerinin bir parçası olarak Azerbaycan’a toprak verme kararını protesto eden 151 kişi gözaltına alındı
Ermenistan’da Tavuş Vatan Hareketi’nin lideri ve Ermeni Apostolik Kilisesi’nin Tavuş Başpiskoposu Bagrat Galstanyan’ın çağrısı üzerine Erivan’da birçok sokak Pazartesi sabahı göstericiler tarafından kapatıldı. Tavuş hareketinin lideri Başpiskopos Bagrat Galstanian Başbakan Nikol Paşiniyan’ın istifasını istiyor. Göstericilere müdahale eden polis 151 kişiyi gözaltına aldı.
Bakü ile on yıllardır süren toprak anlaşmazlıklarına ve silahlı çatışmalara nihayet son verecek bir barış anlaşması arayışında olan Ermeni yetkililer, 1990’larda orduları tarafından ele geçirilen sınır köylerinin geri verilmesini onayladı.
Bu karardan etkilenen Tavuş bölgesinde protestolar yükselmiş ve 9 Mayıs’ta on binlerce kişinin katıldığı bir gösteriyle sonuçlanmıştı. Hafta sonu boyunca Erivan’da da başka mitingler de düzenlendi.
Bir süre önce Ermenistan hükümeti haftalarca süren ve bazıları ülkenin Ermenistan’ı Gürcistan’a bağlayan ana kuzey-güney yolunu kapatan gösterilerle karşı karşıya kalmıştı.
Ermenistan Azerbaycan savaşı
Ermenistan ve Azerbaycan, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinin kontrolü için iki kez savaştı. Ermenistan’ın 1990’larda kazandığı ilk savaş 30.000’den fazla ölü bırakırken, Türk devletinin doğrudan desteklediği Azerbaycan’ın 2020’de kazandığı ikinci savaş 6.000’den fazla kişinin ölümüne neden oldu.
Ardından Eylül 2023’te Bakü, Dağlık Karabağ’a yıldırım harekatı başlattı ve bölgenin kontrolünü ele geçirdi. Bunun ardından müzakereler hızlandı ancak iki ülke arasında, Erivan’ın 1990’larda komşusu pahasına fethettiği köyleri teslim etmesini öngören kapsamlı bir barış anlaşmasına varılamadı.
Azerbaycan petrol zenginliği sayesinde Ermenistan’dan çok daha iyi silahlanmış durumda ve Türkiye’nin de desteğine sahip. Yoksul Ermenistan, geleneksel müttefiki Rusya tarafından da ihanete uğradığını düşünüyor. Rusya, barış gücü konuşlandırmasına rağmen Azerbaycan’ın son işgal saldırısına herhangi bir müdahalede bulunmamıştı. Bu nedenle Ermenistan, Avrupa’ya daha fazla yakınlaşmaya başladı.
DIŞ HABERLER