Ermenek’te bulunan Cenne Maden Ocağı’nda hakları verilmeden işten çıkarılan işçilerin direnişi devam ediyor. Hakları için direnen işçiler eylemlerinde kararlı ve “Gerekirse Ankara’ya gideriz” diyorlar
Bağımsız Maden-İş Sendikası öncülüğünde direnen işçilerden Abdullah Büber eylemlerine dair, “Pazartesi valiyle görüşecektik ama yerinde olamayacağı gerekçesi ile iptal etti. Cuma günü de gittik ama o da engellendi. 10 kişi sürekli madende direniyoruz şu an ve kararlıyız. Ankara’ya kadar gideriz. İşlerimiz olduğunda dönüşümlü madenden çıkıp yeniden direniş alanına dönüyoruz” dedi.
‘13 ay sustuk ama…’
Madenciler adına taleplerini de sıralayan Büber şunları söyledi: “13 aylık bir mağduriyet söz konusu. Sessiz kaldık sonra bu direnişe kalkıştık. Bağımsız Maden İş Sendikası’na üyeliğimizi yaptık ve onlarla birlikte bu direnişi devam ettirdik. Şu an ki taleplerimiz maaşlarımız, geriye dönük tazminatlarımız, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına göre çalışmak, BES kesintisi sorunun ortadan kaldırılması. Sonuna kadar direniriz ve Ankara’ya yürürüz gerekirse. Ama planlı olması lazım durumun. O yüzden ilerleyen günlerde karar vereceğiz elbette işçiler olarak ne yapacağımıza ama şu an direniyoruz.”
‘Bunlar olmasın diye direniyoruz’
“Şu ana kadar bize herhangi bir dönüş olmadı” diyen Büber, önceki gün 2014 maden faciasında hayatını kaybeden Tezcan Gökçek’in koronadan hayatını kaybeden babası Recep Gökçek için ise şunları söyledi: “Recep amcanın cenazesine katılamadık, koronadan dolayı. Bunlar olmasın diye direniyoruz ama maalesef Ermenek hala aynı Ermenek. Dün ailelerini ziyaret ettim, Ali, Kerim ve Osman’ın ailelerini durumları içler acısı. Dosyaları ne âlemde, kadınların durumdan haberleri yok hiç bir şeyden, arayan yok soran yok.
Ayakkabıyı gören devlet adaletsizliği görmedi!
Karaman’ın Ermenek ilçesi Pamuklu köyünde Has Şekerler Madencilik Şirketi’ne ait kömür ocağında 28 Ekim 2014’te, su baskını sonucu 18 işçinin hayatını kaybettiği maden kazasında oğlu Tezcan Gökçe’nin cenazesine katıldığı yırtık ayakkabısıyla gündem olan Recep Gökçe’nin koronavirüsten hayatını kaybettiği öğrenildi. Eşi Ayşe Gökçe’nin de evde karantinada olduğu öğrenildi.
Şov yaptılar ama…
2014’te maden katliamı sırasında oğlunun cenaze töreni sonrası yırtık olan ayakkabıları ile gündeme gelen Gökçek’in aradan geçen 6 yılda adalet arayışı yerini bulmazken, o dönem AKP’li yetkililer Gökçe’ye yeni bir çift ayakkabı almalarını ise büyük bir şova dönüştürmüş ve aileye maaş bağlamıştı. Gökçe’nin hayatını kaybetmesi sosyal medyada Ermenek Davası’nı yeniden gündeme getirdi. Davada bazı sanıklar beraat ederken, aileler ise herhangi bir tazminat almış değil.
İtiraz edilince arttırıldı
Maden faciasıyla ilgili soruşturma kapsamında Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada, 3’ü tutuklu 16 sanığın yargılanmasına 15 Haziran 2015’te başlandı. Mahkeme, 20 Temmuz 2016’da yapılan duruşmada, tutuklu sanıklar maden ocağının sahibi Saffet Uyar ve teknik nezaretçi Ali Kurt’un da aralarında olduğu 7 sanığa, 3 yıl 1 ay ila 18 yıl 9 ay arasında ceza verdi. Diğer sanıklar ise beraat etti. Mahkemenin verdiği cezalara yapılan itirazlar üzerine, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 12. Ceza Dairesinde 13 Eylül 2017’de görülen karar duruşmasında sanıkların cezaları artırıldı. Mahkeme, Saffet Uyar ve Ali Kurt’un cezalarını 19 yıl üçer aya, maden sahasının ruhsat sahibi Abdullah Özbey’in 11 yıl 3 ay olan cezasını 19 yıl 3 aya çıkarttı. Halen yakalanamayan Yavuz Özsoy’un cezası 18 yıl 9 aydan 21 yıla, tutuksuz sanıklardan Has Şekerler Madencilik şirketinin maden mühendislerinden Cemile Karaca’nın cezası 6 yıl 8 aydan 13 yıl 10 ay 20 güne çıkartıldı. 3 yıl 1 ay ceza alan Naci Özsoy’un cezası değişmedi, 5 yıl 6 ay hapis cezası alan iş güvenliği uzmanı tutuksuz Engin Yetim de beraat etti.
HABER MERKEZİ