Trakya’da dere ve yeraltı suları sanayiye ve kaya gazı üretimine bağlandığı için bölge hem kuraklık hem de kirlilik kıskacında
Trakya’da birçok dere ve yeraltı suları sanayiye ve kaya gazı üretimlerine bağlanırken, bölge büyük bir kuralık kıskacında adeta kıvranıyor. Diğer taraftan sanayi ve kentsel atıklar nehirlere salınırken, Ergene Nehri tamamen ölü bir nehre dönüştü. Benzer bir süreç de Meriç Nehri’nde hızla gelişiyor. Meriç’te suların kapkara akmaya ve köpüklenmeye başlaması sonrası yurttaşlar endişelerini bakanlık görevlilerine iletti.
Bakanlıktan rutin açıklama
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Meriç Nehri’de meydana gelen köpüklenme ve kirliliğe ilişkin yaptığı açıklamada, “Nehrin bir bölümünde meydana gelen köpüklenme ile ilgili olarak çevre denetim ekipleri ile yetkili çevre laboratuvarı ivedilikle bölgeye sevk edilmiştir. Ayrıca bölgede bulunan atıksu kaynakları denetlenerek bu tesislerden kaynaklanan atıksuların mevzuatta öngörülen standartları sağlayıp sağlamadığının tespit edilmesi amacıyla gerekli analizleri yapılmak üzere atıksu numuneleri alınmıştır” ifadelerine yer verilirken, tarım arazilerinde ve sularda görülen kirliliğinin yaşandığı alanlarla ilgili bakanlığın yaptığı açıklama rutin açıklamaları içermekte.
AKP ve CHP ortaklığı
Trakya’da çevre düzeni planlarının İstanbul Metropolitan Planları doğrultusunda hazırlanması AKP iktidarı ve CHP belediyeleri eliyle yürürlüğe kondu. İstanbul sanayi bölgeleri Trakya’ya taşınırken oluşturulan sanayi bölgeleri en kirli üretim yapan işletmelerden oluşmakta. Diğer yandan bölgenin doğalgaz sondaj alanları haline getirilmesi ve ardından kaya gazı üretimlerine geçilmesiyle bu işler için gerekli yoğun su ihtiyacı dereler ve yeraltı sularııyla karşılanırken atık sular ise Ergene Nehri başta olmak üzere Meriç’e de salınmaya başlandı. Bu süreçte Trakya’da tarım üretimi giderek yapılamaz hale gelirken Trakya’nın 1. sınıf tarım arazileri katlediliyor.
EKOLOJİ SERVİSİ