Rusya Dışişleri Bakanı SergeyLavrov ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Rejim şubat sonuna kadar çekilmezse her yerde vururuz’ gibi açıklamalarına üst perdeden yanıt verdi
Rusya, Dışişleri Bakanı üzerinden Türkiye’nin sert açıklamalarına yanıt vererek, Ankara’ya İdlib’de geri dönüş olmayacağının mesajını gönderdi. Moskova, Türkiye’nin rejim tarafında kalan gözlem noktalarını boşaltmaları gerektiğini de ima etti.
İdlib’de Rusya, İran, Suriye güçleri ile TSK arası gerilimde, resmi açıklamaya göre, 14 asker hayatını kaybetti. Gerilim tırmanıyor. TSK; tank, fırtına obüsleri ve komando sevkiyatını sürdürüyor. TSK Turmanin gibi yerlerde yeni kontrol noktaları kuruyor. Rusya ittifak güçleri ilerliyor. Ajil, Taqad, Kbashin, Maarrat al-Naasan, Ma`rat Misrin gibi yerlere havadan ve karadan bomba yağdı.
İlerlemeyi durdurmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan, silah satmak istediği Pakistan’a gitmeden önce “Askerlerimize en küçük bir zarar gelmesi hâlinde bugünden itibaren İdlib’le ve Soçi Muhtırası sınırlarıyla bağlı kalmadan rejim güçlerini her yerde vuracağımızı ilan ediyorum”, “Mehmetçiklerin kanının döküldüğü bir yerde, kendini ne kadar büyük görürse görsün, hiç kimsenin güvende olamayacağını da burada açıkça söylüyorum” açıklamaları yapmıştı. Pakistan’da dönünce de Erdoğan “Rejim güçleri Soçi mutabakatı sınırlarına çekilene kadar İdlib’deki sorun çözülmez… İdlib’deki çözüm rejimin saldırganlığının durdurulması ve anlaşmalardaki sınıra çekilmesi, aksi takdirde şubat bitmeden bu işi yapacağız” açıklaması yaptı. İsim vermeden yanıtlayan Rusya rest çekti.
Euronews ve Sputnik ajansının haberine göre; Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Münih Güvenlik Konferansı’nda konuşurken Moskova ve Ankara’dan son günlerde gelen karşılıklı açıklamaları değerlendirdi. Suriye ordusunun İdlib’deki zaferinin kaçınılmaz olduğunu söyledi: “Terörle mücadelede zafer kaçınılmaz… Türkiye ile iyi ilişkilerimiz var ancak her konuda aynı fikirde olduğumuz anlamına gelmez. Hiçbir ülke arasında bütün konularda tam bir görüş birliği olması imkansız.” Lavrov ayrıca “Herhangi iki ülke arasındaki ilişkilerde her soruna ilişkin tam mutabakat olamayacağını düşünüyorum. Eğer tam mutabakat varsa, bu durum, mutabakatın oluşmasını sağlayan baskı unsurunu akıllara getirir” ifadelerini kullandı.
Lavrov konferans sırasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşme de yaptı. Pazartesi günü de heyetler Moskova’da bir araya gelecek. Türkiye çok konuda Rusya’ya bağımlı hale geldiği için, enerji konusunda rehin durumuna geldiği için Çavuşoğlu’nun görüşmede “Suriye’de görüş ayrılıkları Türkiye-Rusya ilişkilerini etkilememeli” dediği belirtildi.
Trump’ın kapısı çalındı
Rusya’yla iş tutan Türkiye, İdlib’de köşeye sıkıştırılınca Erdoğan bir kez daha ABD’nin kapısını çaldı. Pakistan’dan döner dönmez Erdoğan ABD Başkanı Donald Trump’la telefon görüşmesi yaptı. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada “Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başkan Trump, rejimin saldırılarının kabul edilemez olduğunu ifade ederek, İdlib’de yaşanan krizin bir an önce sona erdirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulunmuşlardır. İlaveten deniz komşumuz Libya’nın yeniden barış ve istikrara kavuşturulmasının önemi vurgulanmıştır” denildi. Erdoğan ve Trump’ın iki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması için yeniden müzakerelere başlanması hususunda mutabık kaldığı da bildirildi.
‘Gözlem noktaları zaten 6 aylıktı’
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Türkiye’nin gözlem noktalarını boşaltmaları gerektiğini ima etti ve “geçici 6 aylıktı” vurgusu yaptı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Bogdanov, İdlib’de Türkiye’ye ait bazı “Gözlem noktaları”nın Suriye ordusu mevzilerinin hemen arkasında bulunduğunu ve bundan dolayı söz konusu gözlem noktalarının varlığına ilişkin soru işaretleri doğduğunu ifade etti. Sputnik’in haberine göre; Bogdanov, pazartesi sahadaki durumda yaşanan değişikliklerle ilgili tüm konuları ele alacaklarını, askeri birimlerin sahadaki duruma kapsamlı ve profesyonel şekilde hakim olması, gerilimin azaltılmasını sağlaması ve mutabakatları birlikte uygulayabilmek için çalışacaklarını belirtti. Bogdanov, İdlib’deki “Gözlem noktaları”na ilişkin olarak, “Bildiğim kadarıyla birkaç gözlem noktası var. Bunların bazıları Suriye ordusu mevzilerinin arkasında yer alıyor. Bundan dolayı bunların neleri gözledikleri ve bunlara neden ihtiyaç olduğu konusunda soru işaretleri doğuyor” ifadelerini kullandı. Bogdanov, İdlib’deki de dahil olmak üzere Suriye’de Gerilimi Azaltma bölgeleri kurulmasına ilişkin mutabakatın en başta bu bölgelerin 6 ay için geçici olarak kurulmasını ve bu süre zarfında oralarda istikrarın sağlanmasını öngördüğünü sözlerine ekledi.
Macron: Aynı fikirde değilim
Münih Güvenlik Konferansı’nda konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İdlib’de yaşananlarla ilgili Rusya ile aynı fikirde olmadığını söyledi. Macron, “İdlib’de yaşananlarla ilgili Rusya ile aynı fikirde değiliz. Bu kabul edilemez. Ne Rusya yanlısı ne Rusya karşıtıyım. Ben Avrupa yanlısıyım” ifadelerini kullandı. Macron Avrupa’nın uzun vadede Rusya ile daha iyi ilişkiler kurmak için çaba sarf etmesi gerektiğini de söyledi. Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olduğunu hatırlatan Macron, “Uzun vadede Rusya ile yeniden bağlantı kurmamız gerekiyor ancak rolündeki sorumluluğunu da vurgulamalıyız. Konseyin ilerlemelerini engelleyen sürekli bir üye olamaz’’ dedi.
DIŞ HABERLER