Economist, Türkiye’deki krizi ele alan uzun bir değerlendirme yayınladı. Sorunların otokratik politikalarla düzelmeyeceğini belirten Economist, Erdoğan’ın ülkesini anlamadığını öne sürdü
Haftalık Economist dergisi dün yayımlanan yeni sayısında, “Türk Lirası’yla ilgili yaşanan sorunların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın otokratik politikalarıyla düzelemeyeceği ancak Türkiye’nin vazgeçilemeyecek kadar da önemli bir ülke olduğu” değerlendirmesini yaptı. Dergi, “Ülkenin başının neden dertte olduğunu anlamayan bir lideri olan Türkiye’yi kurtarmak zor olacaktır…” denildi.Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Perşembe günü yabancı yatırımcılar ile gerçekleştirdiği telekonferans öncesi kaleme alınan “Türkiye’deki kargaşa ne kadar endişe verici?” başlıklı makalede, “Giderek otokratikleşen ülkenin ekonomik fırtınanın merkezinde olduğu” yorumu yapılıyor.
‘Ilımlı politikalar terk edildi’ Economist, Türkiye’nin Batı’dan uzaklaştığını, ekonomi politikalarında ise ılımlılığı terk ettiğini yazıyor: “Bir zamanlar laik, demokratik Türkiye’nin sonunda Avrupa Birliği’ne ve Batı olarak bilinen zengin liberal ülkeler arasına katılacağı düşünülürdü. Ve yine bir zamanlar, henüz birkaç yıl önce, Türkiye gelişmekte olan ülke yatırımcılarının gözdesiydi. Ama artık o günler geçmişte kaldı. Siyasi olarak ülke yıllardır Batı’dan uzaklaşıyor: giderek daha İslamcılaşan, NATO’daki müttefikleriyle kavga eden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetimi altında kendisini otokratik bir ülkeye çeviren bir Türkiye var.
Ekonomi politikalarında ılımlılık çöpe atıldı.” Dergiye göre dar boğazda izlenecek standart planlar mevcut, ancak Türkiye bu planları izlemeye gönüllü değil. Economist şunları ekliyor: “Türkiye için de, ülke ekonomisi benzer dar boğazlara girince izlenecek görece standart bir plan mevcut: faiz arttırmak, Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) acil finansman aramak gibi. Ancak Türkiye şu ana kadar ateşe ateşle karşılık vermekten çok da fazlasını yapmadı; bankacılık sistemine yardım önerdi, liraya yönelik spekülasyonlar yapmayı zorlaştırdı ve Katar gibi, dolar sağlayan ancak güven vermeyen yatırımcıları çekmeye çalışıyor. Erdoğan’ın yüksek faize gösterdiği direnç ve IMF’ye başvurmanın ABD önünde de eğilmeyi gerektirecek olması, Türkiye’nin işleri yoluna koyması şansını azaltıyor. Bu da gözetimli bir ayar ile kaotik bir çöküş arasındaki fark olabilir.”
‘Erdoğan ABD’yi suçluyor’
Economist, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın otokratik tarzının kötü politikaları teşvik ettiği yorumunu yapıyor. Dergi diğer bazı batılı yayın organları gibi, Erdoğan’ın damadını Maliye Bakanlığına atamasını şöyle eleştiriyor: “Kendisini denetlemesi gereken kurumların temelini çürüttü. Bağımsız ve teknokrat olması gereken Merkez Bankası, uçuk görüşleri olan bir lidere boyun eğdi. Maliye Bakanlığı’nın başında Erdoğan’ın damadı var. Erdoğan’ın hatalarını göstermesi gereken medya o kadar korkmuş ki sadece onun komplo teorilerini tekrar ediyor.” Economist’in analizi şu satırlarla sona eriyor: “Trump ve Erdoğan, ikisinin de zaferini ilan edeceği ve durumu kurtaran bir yol bulmalı ve tansiyonu düşürmeli. Erdoğan bunu daha önce Rusya ile Trump da Kuzey Kore ile yaptı. Bu, IMF de dahil Batı’ya Türkiye’ye yardım etme imkanı sağlar. Ülkenin başının neden dertte olduğunu anlamayan bir lideri olan Türkiye’yi kurtarmak zor olacaktır. Ancak Türkiye terk edilemeyecek kadar önemli bir ülke.”
LONDRA