Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve Milletvekili Genel Seçimleri sürecini izlemek için Türkiye’de bulunan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesindeki Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi’ne (ODIHR) bağlı olarak görev yapan Büyükelçi Audrey Glover başkanlığındaki AGİT heyeti, seçim sürecine dair hazırladığı ara raporunu geçtiğimiz gün açıkladı.
11 sayfalık ara raporda, öncelikle seçim mevzuatına ilişkin yapılan yasal değişiklikler hakkında bilgi verildi.
Raporda CHP’nin, mühürsüz oy pusulası ve zarf gibi düzenlemelerden bazılarını iptal ettirmek üzere Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurduğu ancak ret yanıtı aldığı hatırlatıldı. YSK’nin seçim sürecine ilişkin yegane karar verici organ olduğu ve siyasi partiler veya seçmenler tarafından YSK kararları aleyhine yargıya başvurulamadığı vurgulandı.
Erdoğan’a eleştiri
Raporda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik eleştiriler de yer aldı. “Cumhurbaşkanlığı Seçimi kampanyasındaki çatışmacı atmosfer, genel kutuplaşmayı yansıtıyor. Bütün (Cumhurbaşkanlığı) adaylar, birbirine karşı sert ve birbirini lekeleyici üslup kullanıyor. Mevcut Cumhurbaşkanı sıklıkla diğer adaylar ve partileri terörizm destekleyicisi olarak işaret ediyor” denilen raporda, Erdoğan’ın, CHP adayı Muharrem İnce aleyhine bir seçim kampanyası konuşması nedeniyle dava açtığı da ifade edildi. Raporda medyanın durumuna da dikkat çekildi. “Medyaya hükümetle bağlantılı veya kamu ihalelerine bağımlı sahipleri olan kuruluşlar egemen” ifadesinin yer aldığı raporda, çok sayıda medya kuruluşunun kapatılarak gazetecilerin tutuklandığı vurgulandı. Raporda sosyal medyaya dönük baskılara ilişkin ise şunlar belirtildi: “İçişleri Bakanlığı’nın verileri itibariyle 28 Mayıs-11 Haziran tarihleri arasında 1199 sosyal medya kullanıcısı hakkında terör propagandası yaptığı, nefret söylemi kullandığı, devletin bütünlüğü ve toplumsal bütünlük aleyhine olduğu tespiti yapılırken; bu kişilerden 643’üne yasal ceza verildi.”
Raporda, “Anayasa’nın ifade özgürlüğü hakkını genel anlamda koruma altına aldığı ancak medya üzerinde Terörle Mücadele Yasası ve internet ortamına ilişkin yasal düzenlemelerle sınırlamalar olduğu” da vurgulandı.
OHAL endişesi
Raporda ayrıca, uluslararası örgütlerin seçim sürecinin bütünlüğünü tehlikeye atacak şekilde, OHAL’de seçimlerin yapılması konusunda endişelerini dile getirdikleri belirtildi.
Ankara’dan tepki
AGİT heyetinin ara raporuna hükümet cephesinden ilk tepki Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Rapora tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “AGİT Seçim Gözlem Misyonu’nun 15 Haziran 2018 tarihinde yayınladığı Ara Rapor incelenmiştir. Ülkemizde seçimler çoğulcu ve rekabetçi ortamda demokratik standartlara uygun olarak gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte, anılan belgede, mevcut seçim süreci hakkında sahadaki gerçeklerle örtüşmeyen hatta siyasi nitelikli bazı yorumlara yer verildiği görülmüştür.”
HABER MERKEZİ