YEKDEM kapsamında iklim sorununu çözme iddiasıyla GES’lere yönelik uygulamalar dağıtım şirketlerinin engeline takııldı. EPDK, düzenleme öncesi üretilen elektriği de uygulamanın içine alması dikkat çekici
EPDK’nın işletmelerde kurulan güneş enerjisi santrallerine yönelik yeni düzenleme tepkilere neden oldu. Daha önce güneş enerjisinden elde edilen elektriğin, işletmenin kullandığı kısmı mahsup edildikten sonra kalanı, dağıtım şirketleri tarafından satın alınıyordu. Ancak “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği”nde yapılan yeni düzenlemeyle, üretilen enerjinin sadece tüketilen kısmı kadarı satın alınacak. Geriye kalan miktarsa ücretsiz olarak sisteme aktarılacak.
Sanayici isyan etti
Diyarbakırlı bir işinsanı yönetmeliğin geçmişe dönük işlemesine de tepki göstererek, “Biz 10 yıllık sözleşme imzaladık ve üretim fazlasını sisteme dağıtılacağını söylediler. Biz de ona göre yatırım yaptık. Bana ‘Kendi tükettiğinin bir katı fazla üretim yapabilirsiniz deseydi’, ben de büyük bir yatırım yapmazdım, ona göre yatırım yapardım. Biz başladık daha 2 ay bitmeden bu düzenleme yapıldı” dedi. Çok sayıda GES’in bulunduğu Diyarbakır Organize Sanayi bölgesindeki işadamları da tepkili.
İflaslar yaşanır
Diyarbakır Organize Sanayi İş İnsanları Derneği (DOSİAD) Başkanı Abdurrahman Aslan, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, düzenlemenin iflaslara yol açabileceği uyarısında bulundu. Kararın gözden geçirilmesi çağrısı yapan Aslan, “İnsanlar önceki kararlara göre yatırım yaptılar, büyük masraflar yaptılar, araziler aldılar, kiraladılar. Kararın bu şekilde çıkması ciddi anlamda ekonomik sıkıntıları da beraberinde getirir, birçok insanın iflasına kadar da gidebilir” diye belirtti.
Milli menfaat nerede?
Düzenlemeye bir tepki de Diyarbakır İş İnsanları Derneği (DİSİAD) Başkanı Nurullah Edemen, GES’lerin yatırımcılar için son derece cazip hale getirilerek teşvik edildiğini vurguladı. Yatırımcıların, GES kurmak için büyük borçların altına imza attıklarına dikkat çeken Edemen, “Yasal düzenlemenin bu şekilde yapılmasında milli menfaatlerimiz mi var?” diye sordu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın da yaptığı yazılı açıklamada, “Öngörüsüz, plansız bir enerji yönetimi anlayışı ile yapboz tahtasına dönüştürülen enerji sektörü, üreticisinden tüketicisine isyan etmektedir” dedi.
DEDAŞ çok mutlu!
Türkiye’de elektrik dağıtım ve satışı özel şirketlere devredildiğinden bu yana yurttaşlar çok yüksek elektrik faturalarını ödeyemez hale gelirken, özelde Kürt illerinde DEDAŞ eliyle büyük bir baskı aracına dönen elektrik nedeniyle tarımsal üretimler düşerken yurttaşlar sulama yapabilmek için DEDAŞ’ın yüksek faturalarıyla yeraltı suyuna mahkum edildi. Türkiye’de elektrik dağıtımını yapaan şirketler aynı zaamanda enerji üretim tesislerinin de sahibi olması GES kararının ardındaki asıl neden olarak ortaya çıkıyor. 100 bin MW enerji üretimi aşılırken üretilen enerjini ancak 1/3 piyasalaşıyor. GES kararıyla işyeri üzeerine kurulan GES’lerin de Diyarbakır gibi yerellerde DEDAŞ gibi şirketleri rahatsızz ediyordu.
Diyarbakır’da 800 bin m2 arazi tahsisi
GENSED’in Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na bedava enerji tahsisi isteklerini bildirmelerin hemen ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Aksaray, Antalya, Burdur, Diyarbakır, Mersin, Muş, Nevşehir, Osmaniye ve Siirt illerindeki toplam 12 sahayı güneş enerjisine dayalı yenilenebilir kaynak alanları (YEKA) olarak ilan etti. GES şirketlerine tahsisi açıklanan ve tamamı tarım arazileri üzerine kurulacak olan santraller için toplam 3 milyon 450 bin 022 metre kare arazi tahsisi için ilan yapılmış oldu. Bu bağlamda Diyarbakır Kayapınar ve Uyandık’ta toplam 799 bin 782 metrekare arazi güneş enerjisi sahası olarak belirlendi. Bu uygulama ile alınan son karar arasındaki çelişki gibi görünen şey ise enerji şirketleriyle grift ilişkileri ortaya çıkarmakta.
EKOLOJİ SERVİSİ