Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8,4’ten 13,4’e yükseltti. Toplantıda Merkez Bankası Başkanı Murat Çetikaya’ya Bakan Berat Albayrak’ın kamuda tasarruf sözleri hatırlatılıp toplantının neden 5 yıldızlı otelde yapıldığı soruldu. Çetinkaya’nın yanıtı, “Verimliliği arttırmak için!” oldu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. TCMB 2018 yıl sonu için halihazırda yüzde 8.4 olan enflasyon tahmininde yüzde 13.4’e çekti. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2018 sonunda orta noktası yüzde 13.4 olmak üzere yüzde 12.5 ile yüzde 14.3 aralığında gerçekleşeceğini öngördüklerini söyledi.
Çetinkaya, “Enflasyonun 2019 yıl sonunda yüzde 9.3’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı öngörülmektedir. 2020 yılında ise enflasyonun yüzde 6.7 olacağını öngörüyoruz” diye konuştu.
Tüm tahminleri yukarıya çekti
MB Başkanı Çetinkaya, yaptığı sunumda daha önce tahminde bulundukları tüm verileri büyük farklarla yukarıya çekti. Çetinkaya’nın değiştirmek zorunda kaldığı ekonomideki ön görülerinden bazıları şöyle:
Petrol fiyat tahmini 2018 için 68 dolardan 73 dolara revize edildi.
- Petrol fiyat tahmini 2019 için 65 dolardan 73 dolara revize edildi.
- Gıda enflasyonunu bu yıl için yüzde 7’den yüzde 13’e revize ettik.
- İthal fiyatları tahminini bu yıl için yüzde 4,8’den yüzde 6,3’e revize ettik.
- Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2018 sonunda orta noktası yüzde 13.4 olmak üzere yüzde 12.5 ile yüzde 14.3 aralığında gerçekleşeceği öngörülmektedir.
- Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2019 sonunda orta noktası yüzde 9.3 olmak üzere yüzde 7.6 ile yüzde 11 aralığında gerçekleşeceği öngörülmektedir.
- İç talepteki yavaşlama sinyallerinin belirginleştiğini görüyoruz. İç talep etkilerini özellikle son çeyrekte görmeye başlayacağız.
- Enflasyonda ulaşılan yüksek seviye ve artan küresel riskler dikkate alındığında, mevcut durumda enflasyonla mücadelede ödünleşimlerin azaltılması ve ekonomimizin dayanıklılığının desteklenmesi bakımından maliye politikasının ve makro ihtiyati politikaların dengelenme sürecine vereceği katkı kritik önem taşımakta.
- Bu noktada, para ve maliye politikası arasındaki eşgüdümün güçlendirilmesi açısından çeşitli etkileşim kanallarının ve iyileştirme alanlarının ortaya konulduğu kutu çalışmamızı okumanızı tavsiye ediyorum.
- Para politikasının öngörülebilirliğini kademeli artırma stratejimizin bir parçası olarak, raporda özellikle risk analizi çerçevesini zenginleştirmeye gayret ettik.
- Önümüzdeki dönemde temel olarak fiyatlama davranışlarını, küresel risk iştahındaki gelişmeleri, maliye politikasının dengelenme sürecine katkısını ve para politikasının gecikmeli etkilerini yakından takip ediyor olacağız.
- Öngördüğümüz temel senaryodan bir sapma olması durumunda enflasyon görünümündeki değişime bağlı olarak para politikası duruşu gözden geçirilebilecektir.
- OVP çalışmalarına her zaman olduğu gibi MB’nin katkısı talep edildiğinde, politika yapıcılarla elbette paylaşacağız.
Stagflasyon nedir?Stagflasyon, resesyon ile enflasyonun aynı anda görüldüğü durumdur. Bu durumda ekonomideki işsizlik oranı artarken fiyatlar da hızla yükselmektedir. 1970 yılında İngilizcede stagnant (durgun) ile inflation (enflasyon, fiyatlar genel düzeyinin sürekli ve hissedilir artışı) kelimelerinin birleşmesinden türetilmiştir.Soru-cevap kısmıÇıktı açığı ve enflasyona etkileri açısından baktığımızda 3.çeyrekte negatife geçiyor ve 4 çeyrek negatifte kalıyor.
İç talepteki yavaşlama sinyallerinin belirginleştiğini görüyoruz.
İç talep etkilerini özellikle son çeyrekte görmeye başlayacağız.
Enflasyonda ulaşılan yüksek seviye ve artan küresel riskler dikkate alındığında, mevcut durumda enflasyonla mücadelede ödünleşimlerin azaltılması ve ekonomimizin dayanıklılığının desteklenmesi bakımından maliye politikasının ve makroihtiyati politikaların dengelenme sürecine vereceği katkı kritik önem taşımakta.
Bu noktada, para ve maliye politikası arasındaki eşgüdümün güçlendirilmesi açısından çeşitli etkileşim kanallarının ve iyileştirme alanlarının ortaya konulduğu kutu çalışmamızı okumanızı tavsiye ediyorum.
Para politikasının öngörülebilirliğini kademeli artırma stratejimizin bir parçası olarak, raporda özellikle risk analizi çerçevesini zenginleştirmeye gayret ettik.
Önümüzdeki dönemde temel olarak fiyatlama davranışlarını, küresel risk iştahındaki gelişmeleri, maliye politikasının dengelenme sürecine katkısını ve para politikasının gecikmeli etkilerini yakından takip ediyor olacağız.
5 yıldızlı otel sorusu
Sözcü Gazetesi muhabiri Erdoğan Süzer başkan Murat Çetinkaya’ya ‘Faizi artırmadınız neden artırmadınız? Bu bir ters köşe miydi? Kamuda tasarruftan bahsediliyor kamuda bir tasarruf yapılacak diye siz uzun bir süredir 5 yıldızlı otellerde yapıyorsunuz bu tür toplantıları bu bir bağımsızlık mesajı mı?’ diye sordu.
Çetinkaya ise toplantının neden 5 yıldızlı bir otelde düzenlendiğine şöyle cevap verdi: Son karar metnimizde faktörlerden bahsettik detayları. Son üç toplantıda 500 puan sıkılaştırma yaptık. Kurul öncelikle güçlü parasal sıkılaştırmayı değerlendirdi. Toplantımızda verimliliği esas alıyoruz.
Kaynak: MA