Elektriğe yapılan zamlarla halkı yoksulluğa iten iktidar, dağıtım ve üretim şirketlerinin yüzünü güldürmeyi sürdürüyor. Üretmedikleri enerji için ocak ayında 47 santrale 137 milyon lira ödeme yapıldı
Enerji santrallerine kapasite mekanizması adı altında 4 yılı aşkın süredir ‘piyasa şartlarında ayakta kalmakta zorlandıkları’ iddiasıyla her ay 200-300 milyon lira ödeme yapılıyor. Bu mekanizma ile santrallerin kapasitelerine rağmen üretmedikleri enerji miktarının kilowat başına ödeme yapılırken ocak ayı için 47 santrale 137 milyon lira daha ödendi. Ödeme tutarları doğalgaz, hidroelektrik ve kömür santralleri için farklı farklı belirlenmiş durumda. Ocak ayında yapılan desteklerde ise doğalgaz çevrim santralleri pastanın büyüğünü kaptı.
Doğalgazcıların yüzü güldü
Kapasite mekanizması içinde yer alan 51 santralin 47’sine 2022 Ocak ayı için 136 milyon 683 bin 392 lira ödenecek. 2021 Aralık ayında 39 santrale 166 milyon 417 bin 879 lira ödenmişti. Ödeme yapılan santrallerin 19’u yerli ve ithal kömür kullanan termik santrallere, 18’i doğalgaz ve ithal LNG yakıtlı santraller ile 10 adet hidroelektrik enerji santrallerine yapıldı. Ocakta en yüksek ödemeyi 12 milyon 951 bin 990 lira ile Gebze’de doğalgazla üretim yapan Gebze Elektrik Üretim A.Ş. aldı. Bunu İzmir’de doğalgazla üretim yapan İzmir Elektrik Üretim LTD 12 milyon 388 bin 789 lira ile takip ederken Erzin Elektrik Üretim A.Ş. ile Akenerji Üretim A.Ş.’ye yaklaşık 8’er milyon ödemede bulunuldu.
Sermayenin arsızlığı!
Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), 2022 yılında kapasite mekanizmasından yararlanabilecek olan santrallerin listesini yayınlamıştı. Listede yer alan 51 adet santralin 2022 yılında kapasite mekanizması adı altında destek alacağı açıklanırken, şirketler açıktan üretmedikleri ve hak etmedikleri elektrik bedelini halkın cebinden kendi kasalarına taşıyacaklar. Bu santrallerin 18 adedi doğalgaz yakıtlı elektrik üretim santralleri, 23 adedi kömür yakıtlı santraller ve 10 adedi de hidroelektrik santrallerden oluşuyor. Sermayenin arsızlığına önemli bir örnek sunan bu uygulama ile şirketler aldıkları haksız ödemelere karşın ürettikleri elektrik birim fiyatlarının sürekli arttırılmasını isterlerken iktidar ise bu isteğe misliyle karşılık veriyor.
Şirketlere var halka yok!
Şirketlerin bu talebini elektriğe yüzde 130 zam yaparak uygulamaya sokan AKP iktidarı bu zam oranıyla şirketlerin yüzde 50 zam talebini 3’e katlayarak şirketleri şaşkınlığa sürüklerken şirketler mutluluktan uçuyordu. Kapasite mekanizmasınıın uygulanma gerekçelerinden biri olan şirketlerin ekonomik durumlarına yönelik destek olma maddesi bu şirketlerin özelleştirme veya yatırım süreçlerinde bankalardan aldıkları borçların ödenmesini de içerdiği mekanizma gerekçelerinde yer alıyor olması soygunun boyutunu göstermektedir. Asıl desteğe ihtiyacı olan halka ise fatura oyunları ile indirime gittiğini iddia eden iktidar, halk düşmanı ve sermaye dostu uygulamalarına hız kesmeden devam ediyor.
EKOLOJİ SERVİSİ