“Gerçekçi ol imkansızı” iste diyenlerin serüveni 1 Ocak 1959’da Küba devrimi ile sonuçlandı. Küba devrimi, Latin Amerika halklarının ABD emperyalizmine ve yerli askeri faşist, sivil faşist diktatörlerine karşı başkaldırılarında ilham oldu.
Zamanla bütün dünyanın gerilla savaşlarının, mücadele hatlarının esin, umut ve denetim kaynağı oldu. Küba yayın organı granma.cu’da yer alan ifade devrimi özetliyor: “Ve imkansız görünen her şey mümkün oldu.”
18 metre uzunluğundaki Granma adlı yatla Meksika’da bulunan yüreklerindeki devrim kıvılcımları alev almış 82 düş yolcusu vardı. 25 Kasım 1956’da Meksika’nın Tuxpan-Veracruz Limanı’ndan yola çıkan 1943 yapımı 12 kişilik geminin içinde denziciliği de bilmeyen 82 kişi olunca, bir de yedek yakıt, silahlar, mühimmat, yiyecek ağırlığı olunca zor bir yolculuk olmuştu. Yarı kalmış şarkıların acılarını taşıyan deneyimsiz, donanımsız devrim yolcuları, yolda ağırlıkları denize atmak zorunda kalmıştı. Gözlerin devrim şafaklarıyla kıyıları resmetiiği tarih 2 Aralık 1956 idi ve bu kıyıya ulaşma tarihi Latin Amerika’nın yönünün değişmesinde önemli bir sıçramaydı. Sierra’ya ulaşmaları 8 Aralık’ı bulmuştu. Yükü hafifletmek için bütün ağırlıklar denzie atılmış, yiyeceği azalmış Granma şafaktan önce fırtınalı karanlıkta Küba’nın güneydoğu sahiline yani Oriente’ye bağlı Alegrio de Pio’ya ulaşacaktı. 5 gün planlayıp 7 günde varınca gecikme nedeniyle sahilde bağlantılarla buluşamamışlardı.
Batista rejimi fark edince…
ABD istihbara-ordusu kontrolündeki, kumar, fuhuş, kaynakları yağmalama siyaseti üstüne oturan diktatör Fulgencio Batista rejiminin kıyı gemisi yolcuları fark etmiş ve katliam hazırlığına başlamıştı. Tüfekler, fişeklikler ve biraz ıslak mermi dışında savaş donanımı yitirmişlerdi, ilaç kalmamıştı. Karaya çıkıp seyrek ağaçlı bir ormanda mola verdiklerinde yaylım ateşi altında kaldılar. 5 Aralık 1956’da Niquero yakınlarında ateşli 70 yürek savaşa başlamadan hayatını kaybetti. Sadece çoğu yaralı 12 savaşçı dağınık şekilde Sierra Maestra Dağı’na ulaşacaktı ve çelikleşmiş irade devrim getirecekti: Bu 12’ler Fidel Castro, Raul Castro, Ernesto Che Guevara, Camilo Cienfuegos, Juan Almeida, Efigenio Amejeiras, Ciro Redondo, Julio Díaz, Calixto Garcia, Luis Crespo, Jose Ponce, Universo Sanchez idi.
Dağlar devrimcilerin en büyük dostu, muhteşem yoldaşı olacaktı. Ve adım adım sömürgecilerin kışlalarını, garnizonlarını düşürüp batıdan doğudaki Havana’ya devrim yürüyüşü yapacaklardı. 12’ler bin olmuş, yüzbin olmuş ve milyon olmuşlardı. Diktatörlerin kaderi kaçmaktı ev Batista, 31 Aralık 1958’de Dominik Cumhuriyeti’ne kaçacaktı. 1 Ocak 1959’da Havana’da artık emperyalizmin ve işbirlikçi soyguncuların değil devrimci ruhun bayrakları dalgalanacaktı. Fidel Castro, Raul Castro, Ernesto Che Guevara, Camilo Cienfuegos gibi efsanelerin yarattığı devrim sömürülenlere, kavgaya atılanlara esin kaynağı oldu.