EMO Diyarbakır Şubesi, Ilısu Barajı’na ilişkin yazılı açıklama yaparak, ‘Siyasal iktidar, binlerce yıllık Anadolu uygarlıklarının bizlere bıraktığı mirası yok ederek, 18 yıllık icraat bilançosuna kara bir sayfa daha eklemiştir’ dedi
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şubesi, Ilısu Barajı’nın faaliyeti geçirilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. “Tarihimizden ve doğamızdan elinizi çekin” başlıklı açıklamada, 12 bin yıldan bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapan, dünya halkalarının mirası olan tarihi Hasankeyf’in büyük bölümü ile çok sayıda köy ve yerleşim yerinin su altında kaldığı hatırlatıldı. Açıklamada, “Siyasal iktidar, uygarlıklar tarihinden asla silinmeyecek bir utanç belgesine imza atarak, tarihi ve çevreyi katleden Ilısu Barajı’nın ilk ünitesini 19 Mayıs 2020 tarihinde törenle (!) hizmete açtı” denildi.
‘Tarihi dokunun bozulmadığı iddialarını yalanlamaktadır’
Açıklamada, “Hasankeyf’in yanı sıra daha bilimsel kazıları bile yapılmayan çok sayıda arkeolojik alan, çeşitli endemik bitki ve hayvan türü ile verimli tarım arazilerini barındıran Dicle havzasının sular altında kalmasına neden olan Ilısu Barajı, yöre halkını da yerinden etmiştir. Hasankeyf’teki bazı anıt eserler taşınmış olsa da, tarihi eserlerin bulundukları yerde korunması ve sergilenmesinin önemi ve birkaç eserle yeni bir Hasankeyf inşa edilemeyeceği gerçeği, tarihi dokunun bozulmadığı iddialarını yalanlamaktadır” ifadelerine yer verildi.
‘Sermaye çevrelerine yeni kazanç kapıları açılmıştır’
Türkiye’nin 2020 Nisan sonu itibariyle 91 bin 565 MW olan kurulu gücü içinde, hidrolik enerjinin 28 bin 503 MW ile yüzde 31 paya sahip olduğu bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, “Geçen yıl elektrik tüketimi 303,7 TWh olurken, en yüksek puant talebi 26 Ağustos 2019 itibarıyla 45 bin 324 MW olarak gerçekleşmiştir. Yani 2020 Nisan sonu itibariyle elektrikte ihtiyacımızın iki katından fazla kurulu güce ulaşılmıştır. Oysa ‘yedek elektrik kaynağı’ olarak nitelenen bu gücün yüzde 20-25 civarında olması yeterlidir. Gerçekçilikten uzak enerji projeksiyonları ile yıllardır yapılan yatırımlar sonucu bugün enerjide arz fazlası oluşmuştur. Kamu kaynakları, ihtiyaç duyulmayacak ya da yarı kapasite ile çalışacak termik ya da hidroelektrik santrallar için seferber edilmiş, üstelik alım garantileri verilerek, sermaye çevrelerine yeni kazanç kapıları açılmıştır” vurgusu yer aldı.
‘Derhal durdurulsun’
Ilısu Barajı’nın tamamı devreye alınması halinde Türkiye’nin enerji kurulu gücüne katkısının yaklaşık yüzde 1.3 olacağı belirtilen açıklamada, “Kurulu gücümüz ihtiyacı fazlasıyla karşılarken, daha fazla elektrik üretmek adına binlerce yıllık tarih ve çevre gözardı edilerek Ilısu Barajı’nın hizmete sokulmasının açıklanabilir hiçbir yanı yoktur. İnsanlığın ortak mirası olan Hasankeyf, küresel kapitalizm ve neoliberal enerji politikalarına kurban edilmiştir. Siyasal iktidar, binlerce yıllık Anadolu uygarlıklarının bizlere bıraktığı mirası yok ederek, 18 yıllık icraat bilançosuna kara bir sayfa daha eklemiştir. Üstelik açılış, koronavirüs salgını ile mücadele sürecinde ve sokağa çıkma yasağının uygulandığı bir dönemde gerçekleştirilerek, demokratik tepki mekanizmalarının kullanılması da engellenmiştir” denildi.
Açıklamada, Hasankeyf’te yapılan yanlıştan bir an önce dönülmesini, Van Zilan Deresi ve Mardin’de yapılmak istenen, tarih ve doğayı yok edecek projelerin de derhal durdurulması talep edildi.