AKP iktidarı kentleri, kıyıları ve doğal alanları betonla kaplayan inşaat sektörüne desteği sürüyor. Şirketlerin elinde biriken 1 milyon konut stoğu kurulacak fona aktarılacak. Şirketlerin banka borçları halkın sırtına yıkılırken, bu durumun faturası da emekçiye kesilecek
A KP iktidarı adeta bir şehvet içinde inşaat sektörüne tutunmayı sürdüren adımlar atmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı, inşaat sektörü için yeni paket hazırladığı duyuruldu. Bu ay içinde tamamlanması beklenen paketle inşaat şirketlerinin elinde patlayan inşaat stoklarını bir fona aktararak tahvil veya sukuk çıkarıp ulusal ve uluslararası piyasada satacağı belirtiliyor. Alınan bilgilere göre, sektördeki konut stoku için varlık havuzu oluşturulacak. Stokların kurulacak bir fon üzerinden menkulleştirilmesi sağlanacak. Fonun Emlak Bank bünyesinde kurulacağı ve fona firmaların konut stoklarının ekleneceği ifade ediliyor. Gayrimenkuller çeşitli kampanyalarla tüketiciye sunulacağı belirtiliyor.
1 milyon stok konut var
Uzmanların verdiği bilgiye göre, inşaatı biten konut sayısı 1 milyon. Bunların yüzde 20’si kentsel dönüşüm projesi. ve sahipleri belli. Bunun dışında satışa açık 800 bin konut stoğu olduğu belirtiliyor. Ayrıca 1.5 yıl içinde bitecek 1 milyon konut daha var. Sektörün yıllık satışı ise 650 bin.İstanbul’da yaklaşık 187 bin inşaatı bitmiş, satış bekleyen konut bulunuyor. Bu konutların yaklaşık 65 bini belli başlı gayrimenkul firmalarının bünyesinde bulunuyor. Bu konutların bir kısmının fon havuzuna dahil edileceği belirtiliyor. Oluşturulacak fonun içine kamu gelirlerinin de taşınacağı ve kamu gelirlerinin şirketlerin yağma alanına dönüştürülmesi sağlanıp, müteahhitlerin banka borçları bu yolla hazineye devredileceği anlaşılıyor.
Hazine şirketlerin hizmetinde
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile bir araya gelen KONUTDER Başkanı Altan Elmas, “Bakanımız sektörün meselelerine çok hâkim. Kendisinin sektörümüze desteği tam. Enflasyonla mücadele programına biz de destek veriyoruz.” GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin ise İstanbul Finans Merkezi’nde inşaat çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Bakanımıza finans merkezindeki çalışmalar hakkında da bilgi verdik. Yol haritamızla ilgili görüş aldık. Kendisi gerekenlerin süratle yapacağı bilgisini verdi” diye konuştu. Hazinenin örneğin anayasal hakları olmasına karşın çiftçilere bugüne kadar vermesi gereken desteğin yarısını bile vermemişken inşaat vb. şirketlerin çıkarlarına yönelik bonkör tutumları dikkat çekiyor.
Yabancılara satışlar
Pakette inşaat sektörünün yabancıya ve yurtdışında yaşayan Türklere yönelik konut satışını yıllık 10 milyar doların üzerine çıkarmasıda hedefler içinde yer alıyor. Gayrimenkul sektörünün ‘önde gelen’ şirketlerinin Türkiye’deki yatırım avantajlarını anlatmak ve hedef ülkelerde pazarlama organizasyonlarına hükümetin destek vereceği belirtiliyor. Özellikle Körfez ülkeleri,Irak,İran ve Türk Cumhuriyetleri gibi yoğun satışın yapıldığı ifade edillen ülkeler ile Avrupa’da yaşayan Türkler’e yönelik tanıtım çalışmaları düzenlenmesi, hedef pazarlarda satış ofislerinin açılacağı belirtiliyor.
İnşaata KDV muafiyeti
şirketlerin aylar ve yılllar üzerinden devreden KDV ve devam eden inşaatlardaki KDV yükünün azaltılması ile finansman çözümlerinin de paket içinde yer alacağı ifade ediliyor. Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu’nda yapılan değişikte esnafın ödeyeceği KDV’ye 2 ay erteleme getirilirken, inşaat şirketlerinin devlet elyle desteklendiği alanlar olan okul, hastane, yurt gibi yapılarda KDV istisnası getirilmişti. Cumhurbaşkanlığı’nın attığı adımlarda inşaat, enerji ve maden şirketlerine destekler verdiği görülürken, bu duruma iktidar tarafından bu alanlarda havuzların oluşturulması gösteriliyor.
EKONOMİ SERVİSİ