Diyarbakır’da ortak açıklama yapan emek örgütleri, birçok ülkenin salgın nedeniyle cezaevlerini boşalttığını hatırlatarak, infaz yasasında eşitlik yapılması çağrısında bulundu
Diyarbakır’da KESK Şubeler Platformu, DİSK şubeleri, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ve Diyarbakır Tabip Odası, infaz yasasında yapılması beklenen değişikliğe ilişkin yazılı açıklama yaptı. Covid-19 salgını nedeniyle Türkiye’de de her gün can kaybının giderek arttığına işaret edilen açıklamada, tedbir konusunda en başında sosyal mesafe, havalandırma, hijyen ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi yönündeki uzmanların görüşleri hatırlatıldı.
‘Cezaevleri zaten sıkıntılı’
Cezaevlerinde yaklaşık 300 bin tutuklu/hükümlünün bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, yapısı gereği cezaevlerinin güneşi görmediği, havalandırma ve kişisel alan koşullarını sağlamadığı, bu nedenle tutukluların bağışıklık sistemlerinin zayıf kaldığı belirtildi. Bu koşullar nedeniyle salgının görüldüğü birçok ülkede hükümetlerin cezaevlerinde ayrımsız tahliyeler başlattığına vurgu yapılan açıklamada, “Ülkemizde ise iktidar başlattığı infaz yasasında siyasi tutuklu/hükümlülerin yasanın dışında bırakmak istiyor. Bunlar; muhalif gazeteci, akademisyen, milletvekili, belediye başkanı, hukukçu, sendikacı, öğrenci. Bu tutuklu/hükümlüler ‘terör’ adı altında yürütülen soruşturmalarla tutuklanmıştır. Tutuklanmalarına neden olan TMK uygulamaları mağduriyetleri normal koşullarda bile kabulü imkansız sonuçlar yaratmıştır” denildi.
Başta hasta tutuklu/hükümlüler olmak üzere tahliyelerin derhal başlatılması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada iktidara infaz yasasını ayrımsız hazırlama çağrısında bulunuldu.
TUAY-DER’den de benzer çağrı
Cezaevinde yeterli önlemlerin alınmamasına ilişkin Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği’nden de (TUAY-DER) yazılı açıklama yapıldı. Birçok cezaevinde hijyen kuralları uygulanmadığı, dezenfekte yapılmadığı, havalandırma sürelerin yetersiz olduğu, çamaşır suyu ve temizlik ürünlerinin ise yeterli miktarda verilmediğine dikkat çekilen açıklamada, “Bizler dışarıda bulunan vatandaşlar olarak her türlü imkana sahipken virüs ile mücadele etmekte zorluk yaşarken cezaevinde bulunan tutuklular ne gibi önlemler alabilir?” diye soruldu.
Açıklamanın devamında “Tüm mahkumlar yasa çerçevesinden eşit olarak faydalanmalı, diyoruz. Hasta mahkumlar için yasa değişikliğini beklemeden hiçbir mahkum hayatını kaybetmeden derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” denildi.
Avukatlara 2 haftalık görüş yasağı
Bu arada İçişleri Bakanlığı binlerce tutuklunun bulunduğu cezaevlerinde avukat görüşlerinin 2 hafta boyunca yapılmayacağını bildirdi. Gönderilen yazıda acil durumlarda cezaevi müdürünün oluru ile görüşme yapılabileceği kaydedildi. Gelecek hafta bitmesi beklenen 2 haftalık sürenin uzatılma durumunun olduğu belirtildi.
HABER MERKEZİ