Deprem sonrası bir okula taşınan Beytüşşebap Devlet Hastanesi’nde uzman doktor ve ekipman eksikliği nedeniyle hastalar kilometrelerce uzaklıkta bulunan merkezlere sevk ediliyor
Şirnex’in (Şırnak) Elkê (Beytüşşebap) ilçesinde bulunan devlet hastanesi hakkında 2013 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “depreme dayanıklı değil” raporu verildi.
Rapora rağmen bina yıkılmazken, binanın sağlamlaştırılması ve onarılması için de bir adım atılmadı. 6 Şubat 2023 tarihinde Mereş (Maraş) merkezli depremlerin ardından hastane hakkında “acil yıkım” kararı verildi. Hastane, bunun üzerine Şehit Yalçın Aydın İmam Hatip Yatılı Bölge Ortaokulu’na taşındı. Hastanenin taşındığı okulda eğitim gören öğrenciler başka okullara nakledildi. Sağlık hizmetleri ortaokulda devam ederken, 50 yataklı servis ve 20 daireli lojmanlı sağlık kompleksinin yapımına geçtiğimiz aylarda başlandı.
Uzman doktor yok
Kentte tam teşekküllü herhangi bir hastanenin bulunmaması nedeniyle yurttaşlar büyük bir mağduriyet yaşıyor. Sağlık hizmetinin verildiği yerde teknik ekipman yetersizliğinin yanı sıra doktor sorunu da yaşanıyor. 16 bin nüfuslu kentteki hastanede, sadece 1 dahiliye uzmanı, 2 çocuk uzmanı, 1 diş doktoru, 10 pratisyen doktor ve 5-6 hemşire bulunuyor. Hemşireler dönüşümlü çalışırken, radyolojide ise 2 kişi çalışıyor. Kentte kadın doğum uzmanı yok ve sadece 3 ebe bulunuyor.
Teknik ekipman eksikliği ve yetersiz doktor nedeniyle hastaların büyük bölümü 110 kilometre uzaklıkta bulunan Şırnak Devlet Hastanesi’ne sevk ediliyor. Özellikle kış aylarında ilçeye ulaşımın sağlandığı tek karayolu birçok zaman kapanıyor. Bu durum hasta sevklerini zorlaştırırken, bazı hastaların yolda hayatını kaybetmesine neden oluyor.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şirnex Şube Eşbaşkanı Samet Kaya, yeni yapılacak olan hastaneyle birlikte doktor ve sağlık araçlarındaki eksikliklerin giderilmesi gerektiğini söyledi.
‘Yeni bir hastane açılmalı’
Hastanede doktor ve sağlık malzemelerinin eksikliğinin sağlık hakkı ihlalini de beraberinde getirdiğini kaydeden Kaya, “Doktorların olmayışı hastaların başka yere sevk sayılarını arttırır. Anayasal bir hak olan sağlık hizmetlerine erişim, yeterli personel olmadığından kaynaklı tam olarak sağlanamamaktadır. Bu da bireylerin sağlık hakkının sınırlandırılmasına sebep olmaktadır. Doktor eksikliği giderilmediği takdirde yeni bir hastane açılması, var olan sağlık sorunlarını çözmeye yetmez. Yurttaşlar sağlık hizmetine ulaşmada, tedavi kalitesinde ve bekleme sürelerinde sorunlar yaşamaya devam ederler. Özellikle ilçede kronik hastalık ve birçok bölüm doktorunun olmayışından dolayı tedavisi yapılamayan hastalar başka kentlere göç etmek zorunda kalıyor. Bu yüzden yeni hastane birlikte yeni bölümlerin açılıp sağlık emekçilerinin sayısının artırılması gerekmektedir” diye kaydetti.
‘İsim var ama hastane değil’
İlerlemiş yaşından ötürü yaşadığı sağlık sorunları ile koah hastalığı ve kalbinden anjiyo olduğunu ifade eden Ahmet Ataman, boynundaki şah damarı tıkanıklığı nedeniyle Ankara’ya sevk edildiğini söyledi. Sevklerden kaynaklı ciddi sorunlar yaşadıklarını sözlerine ekleyen Ataman, “Elkê’de doktor ve cihaz olmadığı için burada tedavi olamıyoruz. Hastanenin ismi var ama hastane değil. Hastaneye giden herkesi doğrudan Şırnak Devlet Hastanesi’ne sevk ediyorlar. Hastanelerin böyle olmaması lazım. İlçemiz Şirnex merkez uzak olduğu için acil bir hasta sevk sırasında yolda hayatını kaybetti” ifadelerini kullandı.
‘Baş ağrısında sevk ediyorlar’
Hastanenin eksikliklerinin hastaneler için ciddi tehlikeler yaratığını aktaran Ataman, yapılan geç müdahaleden dolayı eşinin yatalak kaldığını söyledi. Ataman, “Birinin başı ağrısa Şirnex’e sevk ediyorlar. Diş için kanal tedavisi dahi yapamıyorlar. Çocuk hastalıkları için doktor yok. Bu şekilde hastane olsa ne olur olmazsa ne olur. Şirnex ile burası arasında 3 saatlik yol var. Eşim daha önce beyin kanaması geçirdi. Hastaneye kaldırdık ama müdahalede bulunamadılar. Bizi Şirnex’e sevk ettiler. Tek bir ambulans olduğundan ambulansı da beklemek zorunda kaldık. Ambulans köye gitmiş başka ambulans yok dediler. Gidene kadar kan beyinde pıhtılaşmaya başladı. Çok vakit kaybettiğimizden dolayı eşim şuanda yatalak durumda. Eğer erken müdahale edilseydi böyle olmazdı. Bu tüm yurttaşlar için çok ciddi bir sorundur” dedi.
İlçede yaşanan sağlık sorunlarının çözülmesi için doktor ve gerekli cihazların ilçeye getirilmesi gerektiğini söyleyen Ataman, artık kendi ilçelerinde sağlık hakkına erişmek istediklerini söyledi. Sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade eden Ataman, “Acil bir durumda hastalarımız
Kaynak: MA