Depremzedelere yardım etmek için Elazığ’a gelen üniversite öğrencileri, yardıma ihtiyacı olan insanlarla dayanışmayı göstermek için Elazığ’da olduklarını söyledi
Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak saat 20.55’te meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde, 41 kişi yaşamını yitirdi, bin 600’u aşkın kişi yaralandı, binlerce yapı kullanılamaz hale geldi. Evleri depremde zarar gören yurttaşlar çadırlarda bekleyişlerini sürdürürken, depremzedelere yardım etmek amacıyla İstanbul ve Marmara Üniversitesi’nden bir grup öğrenci Elazığ’a geldi. Mezopotamya Ajansı’ndan Lezgin Akdeniz’in haberine göre, evlerine giremeyen yurttaşlar için kurulan çadırları ziyaret ederek tedarik ettikleri gıda, battaniyeleri dağıtan öğrenciler, dayanışmanın büyütülmesi gerektiğini dile getirdi.
‘Dayanışmayı elzem görüyoruz’
Öğrencilerden Volkan Atmaca, depremzedelerin temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını belirterek, “İstanbul’dan üniversite öğrencileri olarak buraya geldik. Üç gündür buradayız. Yardıma ihtiyacı olan insanlarla dayanışmayı göstermek için buradayız. Burada neler yapabileceğimizi gözlemlemeye çalışıyoruz. Gördüğümüz kadarıyla AFAD yetkilileri sadece çadırların kurulması noktasında adım attığı, halen insanların beslenme, barınma, ısınma gibi temel sorunları var. Çok acil bir şekilde bu temel ihtiyaçların karşılanması gerekiyor. Çocukların bebek bezinden tutun, kadınların temel ihtiyaçlarına kadar karşılanmadığı bir durum var. Bundan dolayı dayanışmayı en büyük şekilde örgütlemeye ihtiyacımız var. Tüm üniversite öğrencilerinin bu noktada adım atmasını önemli ve kıymetli buluyoruz. Travma geçiren insanlarımızın yanında durmak ve birlikte sorunlar üzerinde akıl yürütüp sorunların çözümü için dayanışmayı elzem görüyoruz” diye konuştu.
‘Psikolojik olarak da büyük bir yıkım var’
Depremi yaşamış olan insanların halen şoktan kurtulamadığını ve desteğe ihtiyaçları olduğunu kaydeden Ezgi Yergin de şunları söyledi: “Burada büyük bir yıkım var. Psikolojik olarak da büyük bir yıkım var. Depremzedelerle dayanışmak için geldik. Birçok ihtiyaç var. Yardım faaliyetlerinin sadece AFAD üzerinden yapılması beraberinde birçok sorun yaratıyor. Çünkü AFAD’ın şu ana kadar sadece çadır verdiğini görmekteyiz. Çadırlarda yaşayan insanların temel ihtiyaçlardan yoksun olduğunu görüyoruz. Mahallelerde kurulan çadırları gezdik. Acil olarak belirlenen bazı ihtiyaçları tedarik etmeye çalışıyoruz. Deprem bölgesinde kış koşulları ağır geçmekte. Öncelikli olarak ısıtıcı, battaniye ve gıda desteklere ihtiyaç var.”