Sayıştay raporu, Elazığ Belediyesi’ndeki usulsüzlükleri ortaya koyarken, işçilerin fazladan çalıştırıldığını ve 47 ihalenin yaklaşık maliyetinin sözleşme bedelinden yüzde 30’dan fazla olduğunu ortaya çıkardı
Sayıştay’ın, “Elazığ Belediyesi 2019 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu”nda, 85 gayrimenkulün pazarlık usulüyle kiralandığı belirtilirken, 350 bin TL’lik çay ve meşrubat alımı işlerinin doğrudan temin yöntemiyle yapıldığı ifade edildi. Raporda ayrıca, belediye bünyesinde çalışan bir işçinin yıllık 823 saat fazla çalıştırıldığı da tespit edildi.
‘Muhasebe kayıtları hatalı’
Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Cahit Özbek’in haberine göre raporda, belediyenin başlıca şu usulsüzlüklerine yer verildi: Tapuda belediye adına kayıtlı taşınmazların büyük bir kısmının değer tespitinin yapılmaması, bir yıldan uzun süreli alınan depozito ve teminatlar için ilgili hesabın kullanılmaması, taşınmaz tahsis işlemlerinde bazı hatalar bulunması, kurum taşınmazlarının kiralanmasında 51/g pazarlık usulünün kullanılması, bazı doğrudan temin (22/d) alımlarının uygun olmaması, yaklaşık maliyetlerin isabetli ve gerçeğe yakın şekilde hesaplanmaması, işçilerin yıllık fazla çalışma süresinin üzerinde çalıştırılması, otopark hesabında toplanan tutarın amacı dışında kullanılması, belediye tarafından kiraya verilen taşınmazlardan alınan bedellere ilişkin muhasebe kayıtlarının hatalı yapılması, işçilere yıllık ücretli izinlerinin kanuna uygun olarak kullandırılmaması, harcamalara katılma paylarının tahakkuk ve tahsil işlemlerinin hatalı olması.
Taşınmazlara ‘pazarlık usulü’ kiralaması
Raporda, belediye taşınmazlarının kiralanmasında pazarlık usulünün kullanıldığı kaydedildi.
Belediyeye ait gayrimenkullerin kiralama işlemlerinin incelenmesi sonucunda, kiralama süresi dolan 85 adet gayrimenkulün eski kiracılarına 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 51/g maddesine aykırı olarak pazarlık usulü ile yeniden kiralandığı belirtildi.
Kamu İhale hükümlerine uyulmadı
Raporda, belediye tarafından yapılan bazı mal alımlarında; 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 5’inci maddesindeki temel ilkeler ile 22’nci maddesindeki doğrudan teminle ilgili hükümlere uyulmayarak mal alımlarının kısımlara bölündüğü; doğrudan teminde parasal sınıra tabi olan bazı alımların ise parasal sınır aşılarak gerçekleştirildiği belirtildi.
Doğrudan temin usulünün kullanımında idarelerin uyacakları parasal sınırların belirlendiğine işaret edilen raporda, toplam tutarı 350 bin 153 TL olan çay ve meşrubat alımının ihale işlerinin yıl içerisinde 8 kısma bölünerek doğrudan temin yöntemiyle alındığı tespitine yer verildi. Ayrıca 8 kısmın içerisinde yer alan 3 kısmın parasal sınırları da aştığı da kaydedildi. Bu nedenle söz konusu alımların mevzuata uygun olmadığı ifade edildi.
Maliyetler ‘gerçek’ hesaplanmadı
Raporda, belediye bünyesinde yaklaşık maliyetlerin isabetli ve gerçeğe yakın şekilde hesaplanmadığı da kaydedildi. 2019 yılına ilişkin ihale dosyalarının incelenmesinde; Elazığ Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 75 adet ihalenin 47 adedinin yaklaşık maliyetinin sözleşme bedelinden yüzde 30’dan fazla olduğu tespit edildi.
İşçiler fazladan çalıştırıldı
Raporda bazı işçilerin, İş Kanunu’nda belirtilen yıllık fazla çalışma süresinin üzerinde çalıştırıldığı ifade edildi. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 41’inci maddesinin 1’inci fıkrasına atıfta bulunulan raporda, Elazığ Belediyesi bünyesindeki 4857 sayılı İş Kanun’a tabi bazı işçilere yıllık 270 saatin üstünde fazla çalışma yaptırıldığı, örneğin bir işçinin 823 saat gibi 4857 sayılı İş Kanunu’nda belirlenen sınırın çok üstünde fazla çalıştırıldığı kaydedildi.
Raporda, işçilere yıllık ücretli izinlerinin kanuna uygun olarak kullandırılmaması da yer aldı.
ELAZIĞ