El-Erebiye Net’in haberine göre UMH ile anlaşma yapan Türkiye, Terablus yakınlarına üs kuruyor
Türkiye’nin Libya iç savaşına dahil olması ve asker gönderme tartışmaları gündemdeki yerini korurken, Terablus’ta üs kurması için Ulusal Mutabakat Hükümetiyle anlaştığı belirtildi.
ANHA’nın El-Erebiye Net’e dayandırdığı habere göre, Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile anlaşması sonucu Türkiye, Terablus yakınlarında küçük bir üssün inşasına başladı. Habere göre, kurulacak üs ile Türkiye’den askeri sevkiyat yapılması amaçlanıyor. Haberde ayrıca, son 48 saat içerisinde Türkiye’ye ait 2 savaş uçağının Terablus’a ulaştığı belirtti. Aynı zamanda Türkiye’nin Mietiqaye üssüne asker sevkiyatı da devam ettiği belirtildi.
Ayrıca, Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni destekleyen binlerce yabancı askerin Terablus’a geldiği ve Libya yakınındaki noktaya yerleştikleri belirtildi.
Libya’da iki farklı yönetim bulunuyor
‘Arap Baharı’ olarak tanımlanan kitlesel halk hareketinin Muammer Kaddafi’yi koltuğundan ettiği 2011 yılından bu yana siyasi istikrarın bir türlü sağlanamadığı Kuzey Afrika ülkesi Libya’da birden fazla yönetim bulunuyor. Libya, 2014 seçimlerinin ardından siyaseten ikiye bölündü. Bunlardan birisi ülkenin doğusunda, Mısır sınırına yakın Tobruk kentinde bulunan Temsilciler Meclisi ve diğeri de Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti. Tobruk merkezli hükümeti Mısır, Suudi Arabistan, bazı Körfez ülkeleri ve Rusya destekliyor.
Birleşmiş Milletler tarafından meşru yönetim olarak tanınan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ise Ankara ile yakın ilişki içerisinde. Türkiye ile Libya’daki UMH arasında 27 Kasım’da “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası” ile “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” imzalanmıştı.
İki farklı hükümet tarafından yönetilen ve coğrafi olarak da üçe bölünmüş durumda olan Libya’da yabancı ülkelerin de bu çatışmaya giderek daha çok müdahil olması ve farklı grupları desteklemesi çatışmaların sürmesinde önemli rol oynuyor. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Rusya, Fransa, Katar ve İtalya da Libya’daki duruma bir şekilde dahil olan ülkeler arasında yer alıyor.
Libya’nın Trablus ve Sirte gibi batısındaki şehirleri BM tarafından desteklenen ve uluslararası alanda tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti; doğu kesimlerini ise Tobruk merkezli General Halife Hafter’e bağlı gruplar kontrol ediyor. Libya’nın büyük oranda çöl olan güney kesimlerinin kontrolü de yerel aşiretlerin elinde.
Ateşkes girişimleri başarısız
Libya iç savaşına müdahil olan Türkiye’nin Suriye’de kontrolü altında olan selefi grupları Libya’ya taşıdığına ve maaş ödediğine dair haberler uluslararası basına da yansımış ve tartışma konusu olmuştu. Libya’da ateşkesin sağlanması ile ilgili ise Türkiye’nin de dahil olduğu taraflar ateşkes anlaşması için Moskova ve Berlin’de bir araya gelmiş ancak toplantılardan sonuç çıkmamıştı.
En son Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen Libya Konferansı’na katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘planına destek bulamadığı’ için konferansı erken terk ettiği belirtilmişti.
DIŞ HABERLER