Sudanlıların direnişini fırsat bilip el Beşir’in koltuğuna oturan soykırım suçlusu Avad B. Avf da protestonun kendisine çevrilmesi sonucu istifa etti. Görevi üstlenen general Burhan, tansiyonu düşürmek için görüşmelere başladı
Sudan’da Aralık ayından bu yana Devlet Başkanı Ömer El Beşir ile tüm yönetiminin istifası için direnen halkın kararlılığını fırsat bilerek darbe yapıp yönetimin başına geçen Savunma Bakanı Avad bin Avf da istifa etti. Muhalefet ve sivil toplum örgütlerinin öncülük ettiği protestolar, Perşembe günü yapılan darbenin ardından El Beşir’in istifa edip tutuklandığını duyuran Avad bin Avf’a karşı sürdürülüyordu. Perşembe ve Cuma günü devam eden eylemlerde en az 18 eylemci güvenlik güçlerinin açtığı ateşle öldürüldü. Askeri darbenin ardından geçiş konseyinin sokağa çıkma yasağına rağmen önceki gün de binlerce gösterici sokakları doldurmuştu. Başkentteki Genelkurmay karargahı başta olmak üzere ana caddelerle toplanan binlerce Sudanlı, Savunma Bakanı ve Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Avad Bin Avf ve Ömer el-Beşir rejimine ait isimlerin istifasını ve sivil geçiş hükümeti kurulmasını istemişti. Muhalif Sudan Meslek Odaları’ndan (SPA) yapılan yazılı açıklamada, “Rejim tam olarak yıkılmadan ve yönetim sivil geçiş hükümetine devredilmeden bir adım dahi geri dönmek yok. Şehitlerimizin hakkı alınıncaya dek sokakları terk etmeyeceğiz” ifadeleri kullanılmıştı.
O da soykırımcıydı
Sudan halkının ısrarı üzerine istifa eden, aynı zamanda Darfur’da yüz binlerce kişiyi öldürüp soykırım gerçekleştiren milis güçleri desteklediği gerekçesiyle ABD’nin yaptırım uyguladığı isimler arasında yer alan bin Avf’ın görevini, General Abdülfettah Burhan üstlendi. Burhan, iki yıl içerisinde yapılması planlanan seçimlere dek ülkeyi yönetecek. Burhan’ın göreve gelmesini memnuniyetle karşılayan eylemciler, El Beşir yönetiminden isimlerin konseyden istifasını istiyor ve sivil bir geçiş hükümeti kurulmasını talep ediyor. Burhan, 16 haftadır devam eden gösteriler sonucu sokaklarda kamp kuran eylemcilerle yüz yüze görüşme gerçekleştirerek, onların taleplerini dinledi.
El Beşir ülkede kalacak
Askeri Geçiş Konseyi’ndeki görev değişikliği öncesi yapılan açıklamada hakkında uluslararası yakalama kararı bulunan Ömer el Beşir’i sınır dışı edilmeyeceği duyuruldu. Konseyin üyeleri arasında yer alan general Ömer Zeynelabdin, El Beşir’in savaş suçu ile yargılanmak üzere Lahey’e verilmesinin “Sudan için kötü bir leke” olacağını savundu. Ayrıca 75 yaşındaki Ömer el Beşir’in Sudan’da yargılanabileceği açıklanmıştı.
Zamlar fitili ateşlemişti
Sudan’da artan gıda fiyatlarını protesto amacıyla başlayan protestolar, 30 yıllık Ömer el Beşir iktidarının sona ermesi çağrısında bulunan eylemlere dönüşmüştü. Ülkede aralık ayından beri devam eden protestolar sonucu Ömer el Beşir, Perşembe günü tutuklanarak güvenli bir yere götürülmüştü. İktidarın protesto edildiği gösterilerde resmi verilere göre, bugüne kadar 49 kişi yaşamını yitirdi. 75 yaşındaki El Beşir, 1989 yılında İslamcıların desteği ile iktidarı ele geçirdi. Sudan’ı 30 yıl boyunca demir yumrukla yöneten el Beşir Darfur, Nuba Dağları gibi çatışma bölgelerinde yüzbinlerce insanın katledilmesinden sorumlu tutuluyor. İnsanlığa karşı suç, soykırım ve savaş suçu işlediği gerekçesiyle El Beşir hakkında uluslararası tutuklama kararı bulunuyor.
HARTUM