Adana İHD, Ceyhan’da kurulacak polipropilen üretim tesisine dair yanıt bekleyen sorular sordu
AKP’ye yakınlığı ile tanınan Erman Ilıcak tarafından 1993 yılında Rusya’nın St. Petersburg kentinde kurulan Rönesans Holding ile Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach’ın ortak olduğu Ceyhan Polipropilen Üretim A.Ş. Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde 67 hektar üzerine kurulacak tesisin 2023’te biteceği beliritti. Birçok petrokimya tesisinin fabrika kurmaya hazırlandığı Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde ilk etapta Rönesans ortaklığına yıllık 15 milyon 552 bin m3 su ihtiyacının ASKİ tarafından karşılanacağı açıklanmıştı. Ayrıca Azeri Socar şirketi, Çalık Holding ile Hindistanlı IOCL şirketi, Petrol Ofisi ile teşvikleri açıklanan CFS Petrokimya şirketlerinin de bu endüstri bölgesinde tesis kuracakları biliniyor.
‘Aşırı su kullanılacak’
Kurulması planlanan tesise dair yürütülen Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme Çalışması (ÇSED) kapsamında Adana’da bulunan çevre kurumu ve kuruluşlarına bilgilendirme dökümanı gönderilerek, projeye dair düşünceleri alındı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Ekoloji Komisyonu hazırladığı raporu şirkete gönderdi. Rapor hazırlayan İHD Ekoloji Komisyonu Üyesi Maden Mühendisi Raif Bozdemir, tesis hakkında insana ve doğaya zararlar vereceği uyarısında bulundu. Bilim insanlarınca plastiğin “çağımızın vebası” olarak adlandırıldığını ifade eden Bozdemir, okyanus ve denizlerde 100 ile 150 milyon ton plastik çöpün yüzdüğünü ve bu miktara her yıl 6.5 milyon ton daha eklendiğini kaydetti. Bozdemir, “Bu durum ekosistem ve doğal yaşam için büyük bir tehlike oluşturmaktadır” diye konuştu.
Akdeniz plastik havuzu
Akdeniz’in çok yakında ‘plastik denizi’ olarak anılacağı uyarısında bulunan Bozdemir, şunları belirtti: “Her ne kadar yaygın olarak kullanılan polietilen (PE) ve polipropilen (PP) gibi plastikler parçacık halinde genellikle biyolojik olarak ilgisiz olsa da, üretim aşamasında eklenen bazı kimyasallar ve ortam kirleticilerinin üzerlerine yapışması, tüketicilerin kullanımı esnasında tekrar sızıntı ile insana bulaşabilmektedirler. Bozdemir, gelişmiş ülkelerin kendi ülkeleri daha fazla kirlenmesin diye çimento, demir çelik, gemi söküm, plastik geri kazanım gibi kirletici alanları Türkiye gibi ülkelere bıraktığını belirtti.
‘Hangi tedbirler alınacak?’
İHD Komisyonu tarafından hazırlanan raproda yanıtı istenen bazı sorular ise şöyle: Hangi zararlı baca gazları çıkacak, ne tür filtre sistemi kullanılacak? Atık havuzunda toplanacağı söylenen çamurun kimyasal yapısı ne olacaktır? Yazınızda sözü geçen tehlikeli atıklar ve kimyasal atıkların özelliği, yapısı nedir? Bu konuda neler yapılacaktır? Yanıcı maddeler nelerdir? Nasıl depolanacaktır? Hangi tedbirler alınacaktır?