Kapitalist dünyada ekonomik büyümenin durması ve küçülme süreçlerinin yaşanıyor olması Türkiye’yi derinden etkiliyor. İktidarın hamaset içeren söylemlerinin üretime ve ihracata hiçbir katkısının olmadığı ise açıkça görülüyor
Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, üreten, istihdam eden, ihracat ve yatırım yapan insanları zor dönemlerinde yalnız bırakmadıklarını vurgularken, diğer yandan ihracatın giderek düşmesi dikkat çekiyor. İhracat limanlarında boş alanların her geçen büyüdüğü, ihracata çalışan TIR’cıların iş alabilmek için birbiriyle kıran kırana savaştığı bu günlerde ekonomideki zayıflama hem üretimde hem de ihracatta düşüşü gösteriyor. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) tuhaf endekslerinden birisi olan ‘İhracat iklimindeki’ iyileşme raporu yayınlandı. Rapora göre ‘iklim iyileşmesi’ Temmuz ayında 51,3 iken, Ağustos ayında bu oran yüzde 51,1’e geriledi.
Avrupa’da ekonomi daralıyor
Türkiye imalatçılarının en büyük ihracat pazarı ve Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi Almanya’da büyümenin hızlandığına yönelik işaretlerin sadece hizmet sektörü merkezli olduğu ve imalat sanayi üretiminin azalmaya devam ettiği belirtiliyor. Türkiye imalat sektörü ihracatının en büyük beş pazarından biri olan İtalya’da ise üretim genel olarak durgun bir seyir izliyor. Ekonomik aktivitenin son üç ayda ikinci kez azaldığı Birleşik Krallık’ta ise zayıflık belirgin şekilde yaşanıyor. Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve Polonya’da da üretimin azaldığı gözleniyor.Tüm bu gelişmeler Türkiye’nin ihracat potansiyelini etkilediği ve giderek bu etkinin artacağına işaret ediyor.
ABD’de büyüme yavaşladı
Türk imalat sektörü ihracatının yüzde 5’ini oluşturan ve dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’de büyümenin yavaşladığına ilişkin işaretler arttı. Kanada’da ise imalat üretiminin daralmaya devam ettiği gözlendi. Orta Doğuda Birleşik Arap Emirlikleri’nde büyüme yavaşlarken Mısır ise yeniden daralma bölgesine geçti. Ağustos’ta Brezilya, Rusya ve Çin’de büyümenin hızlanması dikkat çekerken bu hızlanmanın doğal alanların yağmaya en geniş biçimde açılmasından kaynaklandığı beliritiliyor. Son olarak, yerel protestoların yaşandığı Hong Kong’da, özel sektörün ekonomik aktivitesi belirgin bir düşüş gösterdi.
Dünya ekonomisi sıkıntılı
İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Direktör Yardımcısı Andrew Harker şunları söyledi: “İmalat sektöründe dünya genelinde yaşanan sorunlar Türk ihracatçıları için Ağustosta zorluk yaratmaya devam etti. Her ne kadar hizmet sektörleri hala güçlü performans sergiliyor olsa da genel talep koşulları zayıf seyrediyor. Son anket döneminde özellikle ABD’de büyümenin son üç buçuk yılın en düşük oranına gerilemesi dikkat çekici. Birleşik Krallık ekonomisinin daralma bölgesine geçmesi Avrupa pazarlarında karmaşık bir görünüme işaret ediyor.”
EKONOMİ SERVİSİ