Ekonomist Özgür Müftüoğlu Erdoğan’ın açıkladığı ekonomi paketine ilişkin ‘halkı değil sermaye düşünülmüş’ dedi
Virüs salgınıyla birlikte piyasalarda ve petrol fiyatlarında sert düşüşler yaşanırken, bu durumla birlikte salgına karşı alınan önlemler ise işçi ve emekçiden çok sermayeye yönelik oldu. Türkiye ekonomisinin ana omurgası konumunda olan AVM, banka, oteller, inşaat şantiyeleri, ağır sanayi iş kolu gibi alanlar kapatılmazken, alınan önlemler ise çok yetersiz. Tepkiler üzerine dün kamuda yeni düzenlemeler yapılırken, özel sektördeki işçiler hala korumasız.
Hâlihazırda yaşanan krizi ve salgını değerlendiren ekonomist ve gazetemizin yazarı Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu şunları söyledi: “Kamuoyundan gelen baskılar sonucu salgın kabul edildi. Bunun üzerine birtakım tedbirler alınmaya başlandı. Keza en son Çarşamba günü Erdoğan’ın da açıklamış olduğu ekonomi istikrar kalkınma paketiyle birlikte değerlendirdiğimiz zaman, alınan önlemlere bakıldığında hükümetin yurttaşların sağlığını değil, sermayenin daha çok çıkarına olan önlemleri aldığını görüyoruz.”
‘Sermayenin çıkarı var’
Virüs salgınıyla birlikte sermaye gruplarının çıkar elde etmeye çalıştığına işaret eden Müftüoğlu, “Koronavirüs nedeniyle işyerleri kafeler, sinemalar kapatılırken, bu sermaye gruplarına ait yerler kapatılmıyor. Buralarda bir arada çalışan işçiler, insanlar var. Mesela AVM’lerde çalışan işçi sayısı 500 bin civarında, sağlık açısından riskleri artıran unsurlar arasında ilk başlarda bunlar var. Bu yerlerde neden önlemler alınmadı? Bunun içinde kimin çıkarı vardır diye baktığımızda; bir avuç sermayenin çıkarı var” dedi.
‘İşsizlik artacak’
Alınan kararlar çerçevesinde sosyal dokunun olumsuz etkilendiğini kaydeden Müftüoğlu, “Salgının toplumsal etkilerine baktığımız da en önemli sorun olarak ortaya çıkan şeyin işsizlik olduğunu görüyoruz. Bir de şunu düşünün Türkiye’deki insanların çoğu zaten güvencesiz çalışanlar. Dolasıyla bu da büyük bir toplumsal sorunu beraberinde getiriyor” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan önlem paketinde hiçbir şeyin olmadığını dile getiren Müftüoğlu, “Açıklanan pakette topluma ‘elinizi yıkayın, kolonya kullanın ve dua edin’ şeklinde öğütler veriliyor. Ancak sermayeye ise fırsat yaratılmaya çalışıyor. Sermaye bundan nasıl çıkar elde eder, ya da az zararla bu süreci atlatır mantığı daha çok geçerli” diye konuştu.
‘Tepkiler gelişecek’
Salgına karşı önlem adı altında sermayeye kâr elde edecek “önlemlere” karşı tepkinin önemine değinen Müftüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyada ve Türkiye’de doğrudan bu salgından ciddi zararlar gören işçi ve emekçi kesimi, örgütlü fonksiyonlar geliştirerek, buna karşı tepkilerini geliştireceklerdir. Sağlıklı ve sürdürülebilir bir toplumsal yapının inşası için sesler yükselecektir.
Kaynak: Mehmet Aslan / İstanbul-MA