Konuşmasında birçok başlığa değinen Erdoğan, ekonomi için ‘çok güçlü’ olduklarını söyledi
AKP’nin kuruluş yıldönümü programında konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, aynı zamanda damadı olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “ekonomi iyi” sözlerini tekrarladı. Döviz karşısında TL’nin değer kaybetmesi eleştirilerini “dolarınız mı var” diyerek dalga geçer gibi açıklama yapan Albayrak’ın açıklamalarına tepkiler sürerken, Erdoğan da ekonominin iyi olduğunu savundu.
‘Ekonomimizi güçlendirdik’
İktidarları boyunca yaşanan katliamlar, doğa talanı, kadın cinayetlerini görmezden gelen Erdoğan, Gezi süreci, bölgede yaşananlar ve Cemaati de değerlendirerek, “Dört bir yandan ellerine geçirdikleri her malzemeyle yüklendiler. Ülkemiz üzerinde oynanan oyunlar yeni bir boyuta taşındı. Her saldırının görünmeyen hançeri olan ekonomiyi, kur, faiz, enflasyon üçgeninde daha güçlü bir şekilde devreye soktular. Bu konuda da gereken tedbirleri alarak ekonomimizi güçlendirdik” dedi.
‘Daha güçlü devam ettik’
Ekonomik durumla ilgili Erdoğan eleştirilere, “Ekonomik büyüme bir miktar ivme kaybetti. Salgının etkilerinin geçmesiyle, ekonomide şahlanma dönemi olacağına inanıyorum” dedi. CHP’ye yüklenen Erdoğan, “Mayıs 2013’e geldik, biz IMF’ye olan borcumuzu sıfırladık. E nasıl oldu? Faiz noktasında koyduğumuz tavırlarla oldu, işi bitirdik. Ana muhalefet çıkmış diyor ki, IMF’den borç alın, o sizin işiniz. Biz de diyoruz ki ‘Biz bize yeteriz’. 2002 öncesinde uluslararası doğrudan yatırımlar ülkemizin yolunu dahi bilmezken, son bir yılda 23 milyar uluslararası yatırım çeker olduk. Merkez Bankamızın toplam rezervleri 27.5 milyar dolardı. 135 milyar doları bulduk. Şu anda 90 küsür gibi bir rakamdayız. 2013’ün mayıs alında Merkez Bankası politika faizi sadece yüzde 4.5’ti. 2013’ten günümüze kadar olan dönemi mücadele dönemi olarak adlandırıyorum. Faizler ve enflasyon yeniden çift hanelere yükselirken, ekonomik büyüme bir miktar ivme kaybetti. Ekonomimizin daha güçlü bir şekilde yola devam etmesini sağladık. 2019 yılı sonu ile kıyasladığımızda 2002’nin katbekat üzerindeyiz” dedi. Milyonlarca işsiz, TL’nin değer kaybı, yoksulluk ve açlığa rağmen ekonominin uçuşta olduğunu belirten Erdoğan konuşmasının devamında ise şunları söyledi:
“Satın alma gücü paritesine göre 2002’de 17. büyük ekonomiyken, bugün 13. büyük ülkeyiz. İhracatımızı 180 milyar dolara taşıdık. Turizmde 2019’da 52 milyon turist sayısına ulaştık. Dünyanın en fazla turist ağırlayan 6. ülkesi olduk. İhracatımızda ve turizm sektöründe görülen bu güçlü ivme sayesinde cari işlemler hesabımız ilk defa fazla verdi. 2002’den itibaren ülkemize gelen doğrudan yatırımlar 2019’da 217 milyar dolar seviyesini aştı. Kamu borç stoğunun milli gelire oranı yüzde 72.1’de, yüzde 32.8’e indi. Bütçe açığının milli gelire ıranı yüzde 2.9’a geriledi. Sanayi üretimimizi her yıl ortalama yüzde 5.9 artırmayı başardık.”
17 milyonu aşan işsizlik
10 Ağustos’ta açıklanan TÜİK Mayıs ayı işsizlik verilerine göre, mayıs ayında işsiz sayısı 331 bin kişi azalarak 3 milyon 826 bin kişi olarak kayıtlara geçerken, bu dönemde işsizlik oranı ise 0.1 puan artarak yüzde 12.9 oldu. DİSKAR Mart-Nisan-Mayıs dönemini kapsayan raporda Kovid-19 etkisiyle revize edilmiş geniş tanımlı işsizlik ve iş kaybının 17.7 milyonu aştığını belirtti.
Hissedilen görünenden çok
Açıkladığı verilerin gerçeği yansıtmadığı eleştirisi alan TÜİK’in 4 Ağustos’ta açıklanan enflasyon oranlarına göre, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllıkyüzde 11.76, aylık yüzde 0.58 artış gösterdi. TÜFE’de (2003=100) 2020 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0.58, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6.37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.76 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 11.51 artış gerçekleşti. Açıklanan verilere rağmen hissedilen enflasyonun çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.