Ekonominin iyi olduğunda ısrar eden Hazine ve Maliye Bakanı yine şaşırtmadı. Albayrak, ‘Ekonomimiz adım adım büyüyor’ dedi ancak resmi veriler aksini gösteriyor. Açıklamalar ‘Bakan acaba hangi ülkede yaşıyor’ dedirtiyor
Küresel salgınla birlikte dolar, euro ve altın yükselirken, yaşanan durumdan en çok etkilenen ülkeler ise az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler oluyor. Onladan biri olan Türkiye’de de TL değer kaybederken, son verilere göre Açlık Sınırı 2 bin 324 TL iken Yoksulluk Sınırı 7 bin 839 TL oldu. Ortada olan tabloya rağmen iyimserliğinde ısrarlı olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a göre, Türkiye ekonomisi yükselmeye devam ediyor.
Dolar ve euro aldı başını gitti
Pazartesi günü sosyal medya hesabı Twitter üzerinden paylaşım yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, temmuz ayına ilişkin sektörel güven endeksi verilerini değerlendirerek “Ekonomimiz adım adım yeniden yükseliyor. Türkiye ekonomisi üzerine yapılan kötümser tahminler inşaallah yine boş çıkacak” ifadelerini kullanmıştı. Bakanın yazdıklarının aksine euro hemen ertesisinde 8 TL’yi geçerek 8.10’ları dahi aştı. Altın fiyatlarında yaşanan yeni rekorla ise gram altın 428 TL oldu. Dolar/TL kuru ise uzun süredir bulunduğu 6.84- 6.85 bandından ufak bir yükselişle 6.89 seviyesinde.
Altın zirveyi gördü
Altın, 2020 yılına 1.517 dolardan başlamıştı. Yani dolar bazında yatırımcısına yaklaşık sekiz ayda yüzde 28 kazandırdı. Bu yükselişte yatırımcıların özellikle koronavirüs salgını sebebiyle güvenli liman arayışının artması etkili oldu. Bunun yanında son haftalarda ABD-Çin arasında yeniden yükselen tansiyon bu arayışı yoğunlaştırdı. Son olarak perşembe günü ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo artık Pekin’in küresel düzeni bozma çabalarını tolere etmeyeceklerini açıkladı. Dünya genelinde merkez bankalarının koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini azaltmak için parasal genişlemeye gitmesi de altına talebi artırdı.
Kaçış yüzde 50’yi buldu
Ekonominin iyi olduğu iddialarına karşın yabancı sermayenin Türkiye’den kaçışı da devam ediyor. Doğrudan yabancı sermaye yatırımları son 5 yılda yüzde 54 gerilerken İstanbul Borsası’ndaki yabancı payı 16 yıl sonra yüzde 50’nin altına düştü. Ekonomistler bu gelişmenin ana nedeninin”güvensizlik” olduğu yorumunda hemfikir.
ANKARA