Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İVME (İleri, Verimli, Milli Endüstri) adını taşıyan finansman paketini Perşembe günü yaptığı sunumla açıkladı.
Albayrak’ın bu yıl içinde açıkladığı ikinci paket olan bu programla imalatçı ve ihracatçı şirketlere destek verilmesi amaçlanıyor. Albayrak, “ithalat bağımlılığı yüksek, dış ticaret açığı veren, istihdama katkı veren ve ihracat potansiyeli yüksek” olan sektörlere sağlanacak bu finansman katkısıyla cari açığın düşürülmesinin hedeflendiğini söyledi. Ayrıca işsizlikte kötü günlerin geride kaldığını da belirtti. Konuyla ilgili olarak sermaye çevrelerinden ağırlıklı olarak da hükümet cephesine yakın İstanbul Ticaret Odası, Anadolu Sanayiciler Konfederasyonu, Ankara Ticaret Odası başta olmak üzere pakete tam destek verdi. Ekonomistler ise karşı görüşte. Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, İVME Finansman Paketi’nin, imalat ve ihracat odaklı olmakla birlikte özellikle cari açığa çözüm yolunda içeriklerden oluştuğunu bildirdi. Aydın, “Bu paket, aynı zamanda yerli katma değeri yüksek ürünlerimizin ihracatına katkıda bulunacak, sanayicilerimiz ve tarım işiyle uğraşanların yüzünü güldürecek, istihdama da olumlu yansımaları olacak, orta ve uzun vadede güzel sonuçlar alacağımız bir paket olmuştur. İş dünyamıza hayırlı uğurlu olsun” dedi.
İTO Başkanı Şekib Avdagiç ise “İVME Finansman Paketi ile doğru bir hedef ortaya koyuluyor. Bu paketi, firmaların, katma değerini milli katma değere dönüştürmede önemli buluyoruz” dedi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu kısa vadeden ziyade uzun vadede olumlu etki edebileceğine işaret ederek, “Albayrak’ın açıkladığı hammadde ve ara malı imalatı, makine imalatı ve tarıma yönelik İvme Finansman Paketi, orta ve uzun vadeli olumlu etkileri olacak, üretimin katma değerini artıracak iş dünyasına yönelik önemli bir destektir” açıklamasında bulundu.
‘Bırakın dağınık kalsın’
Ekonomist Mahfi Eğilmez ise paketten hemen sonra sosyal medya hesabında yaptığı değerlendirmede, “Her açıklanan paket harcama arttırıcı önlemlerle geliyor. Oysa bizim sorunumuz gereksiz harcamaları kısıp enflasyonu düşürmek. Büyüme zaten gitti. Ve bu noktadan sonra büyümeyi harcama artırarak yükseltmek mümkün değil. Çünkü beklentiler olumsuz. Kimse bu havada yatırıma girmez” dedi. Albayrak’ın açıklamasıyla ilgili Reuters haber ajansına yorum yapan Pictet Varlık Yönetimi’nden kıdemli ekonomist Nikolay Markov, “Programın kapsamına bakarsak şimdi bu konuyu daha ciddi ele alıyorlar gibi. Ancak bu önlemler en temel makro sorunları ele almıyor, bunlara geçici önlemler olarak bakmak gerekir” dedi. En sert tepki ekonomist Cüneyt Akman’dan geldi. Akman, “BIRAKIN DAĞINIK KALSIN!” başlığıyla attığı twitte, “Ülkedeki en büyük kriz sebebi şu an ne cari açık, ne bütçe açığı… En büyük kriz riski veya sebebi, tedbir diye yapılan saçmalıklar. Ortalığı toparlayamıyorsanız bırakın dağınık kalsın. Ekonomi kendini belki daha iyi toparlar” eleştirisinde bulundu.
İSTANBUL