Amed’de Kürtçe ve Türkçe yayınlanan Ekolojik Yaşam dergisinin yeni sayısı ‘Tarım ve Gıda Krizi’ kapağı ile yayınlandı. Dergide 17 yazı konuyu tartışıyor
Hüseyin Kalkan/İstanbul
Amed’de Kürtçe ve Türkçe yayınlanan Ekolojik Yaşam dergisinin yeni sayısı çıktı. Dört ayda bir yayınlanan derginin bu sayıdaki kapak konusu ‘Tarım ve Gıda krizi’ olarak belirlenmiş. Ekoloji ve Tarım konusunda yazan birçok ismin yer aldığı bu sayı endüstrileşme ile birlikte tarımdaki gerilemenin nedenlerini enine boyuna tartışıyor. Editörden sayfasında kapak konusu ile ilgili şu bilgiler veriliyor: “Haliyle bu durum, kapitalist sistemin yarattığı çoklu krizler içerisindeki en önemli krizlerden birine neden olmaktadır. Doğayı, toprağı adeta sınırsız bir sömürü aracı olarak işlemekte; yeterli, sağlıklı, dengeli gıdaya erişim ise neredeyse imkânsız hale getirmektedir. Binlerce yıldır devam eden tarım kültürü birçok farklı açıdan bir saldırı altına alınmış durumdadır. Toprak kendisinde barınan varlıklar ile birlikte nefes alamaz hale gelerek öldürülmektedir. Bugün varlık ve yokluk meselesi olarak adlandırabileceğimiz tarım ve gıda mücadelesi, kapitalist sisteme karşı verdiğimiz mücadelelerin temelini de oluşturmaktadır. Tarımın ilk keşfedeni olarak nitelendirdiğimiz kadının kadim bilgisi, bu mücadelemizde bizlere yol gösterici olacaktır. Toplumu besleyen, toplumsallığı devam ettiren ve ahlaki politik kabul/ret ölçülerini günümüze taşıyan bu bilgelik damarları, yaşadığımız bu krizin içinden çıkmanın anahtarını bizlere sunarken dünya halklarının direnişi ise umudumuzu yüceltmektedir.”
Kürtçe ekoloji yazıları
Dergide iki Kürtçe yazı da yer almaktadır. Bu iki yazı dilin günlük yaşamda kullanımının ötesine geçip bir konuyu akademik bir dille tartıştıkları için son derece önemli. Bu yazılar Silêman Arî’nin Çand, Çandinî û Ziman ve Servet Deniz’in Çandiniya Dagirker adlı yazılarıdır. Bu iki yazının yanı sıra Rêwîtiya Çanda Qedim; Cotkarî û Koçerî başlıklı bir röportajda yer almaktadır. Bu yazılar asimilasyona karşı direnişin yanı sıra, dilin akademik olarak gelişmesinde katkıda bulundukları için önemli yazılar.
Örnek bir komün
Dosyada ayrıca şu yazarların yazıları yer alıyor. Hasan Umut: Tarımın Ortaya Çıkışı ve Toplumsallaşma Üzerindeki Etkileri, Prof. Dr. Tayfun Özkaya: Endüstriyel Hayvancılık Sürdürülemez, Vandana Shiva: Gıdanın Cinsiyetçi Politikası ve Hayatta Kalma Mücadelesi, Dicle Dilan Salman: Başka Bir Yaşam Tahayyülünde Gıda Egemenliği Kavramı, Beyza Üstün: Tarım Politikaları ve Yaşam, Ali Özgür: Endüstriyel Tarımın Kötülükleri, Merve Atınç: Gıda Güvenliğine Tehdit: Pestisitler, Fatih Özden: Agroekoloji Tarım-Gıda Sisteminin Çoklu Krizine Cevap Olabilir mi?, Doğan Kılıçkaya: İnsanlığın En Büyük Devrimi Tarım, Yok Ediliyor, Abdullah Aysu: Gıda Krizi ve Kooperatifler, Miguel A. Altieri: Küçük Çiftlikler ve Gıda Egemenliği, Özgül Saki: Endüstiryel Tarıma Karşı Direnen Dünya Halkları, Bige Olcay Bingöl: La Via Campesina Mücadeleyi Küreselleştir, Umudu Küreselleştir yazılarının yanı sıra Amed’de faaliyet yürüten Ekoloji Derneği’ne bağlı Tarım, Tohum ve Gıda Komisyonu’nun pratik çalışma alanı olan ‘Ekotov’ komisyon üyeleri ile Bir Tarım Komünü Deneyimi EKOTOV” isimli söyleşi yer alıyor.