Cumhurbaşkanı ve genel seçimlerde kendi siyasal taleplerini oluşturmak ve ortak tutum geliştirmek amacıyla 48 ekoloji örgütü İstanbul’da bir araya gelerek konferans düzenliyor
İstanbul-Bakırköy‘de Cem Karaca Kültür Merkezi‘nde 21 Ocak Cumartesi günü düzenlenecek konferans ile 2023 genel seçimlerinde ekoloji örgütleri geniş bir birliktelik sağlanması, kendi siyasal taleplerini oluşturması ve ortak tutum geliştirilmesi amaçlanıyor. Konferansın çağrı metninde, “Brezilya, Fransa, Kolombiya, Şili, Bolivya, Sudan, Tunus, Hindistan ve daha birçok ülkede gerçekleşen seçimlerde ekoloji hareketleri, toplumsal muhalefetin temel politik özneleri arasında yer aldı. Kapitalist sistemin ezberini, devletlerin tahakkümünü yıkan kadınlar, Rojava’da ekolojik yaşamı örüyor. Dünyada ekoloji mücadelesinin toplumu, siyaseti, yaşamı ve kendini dönüştürme potansiyeline tanık olurken ülkemizde yaklaşan kritik seçimde ekoloji hareketlerinin üzerlerine düşen sorumluluğu alacak deneyime ve güce sahip olduğunu ilan ediyoruz” denildi.
Ekolojik yaşamı kurmak istiyoruz
Türkiye halklarının daha da yoksullaştığı, tüketimin kışkırtıldığı ve yeni atıklarla sermayenin kendisine rant alanları yarattığı belirtilen çağrı metninde, Amasra’da maden de veya Üçüncü Havalimanı inşaatında olduğu gibi iş cinayetlerindeki ölümlerin birer maliyet olarak görüldüğü vurgulandı. Çağrı metninde, “Yaşamakta olduğumuz topraklarda da ekoloji mücadelelerinin siyaseti dönüştürecek ve ekolojik yaşamı örecek politik öznelerinin boy verdiği bir dönemde olduğumuzu biliyoruz. Sistemin suçlarına ortak olmamaya, dayatılan siyaset alanı ve tarzını kabullenmemeye kararlıyız. Yaşam alanlarının öznelliğinin, geleneklerinin, birlikteliğinin yıkılmasına, kırılmasına, kültürel ve inançsal değerlerimize saldırılara, türlerin yok oluşuna göz yummak istemiyoruz. Saldırıların karşısında sadece savunan olmak değil, ekoloji mücadelesi hattımızı daha da netleştirerek, ekolojik yaşamı bugünden yarına kurmak istiyoruz” diye belirtildi.
Tek adamdan kurtuluş hamlesi
Ekoloji hareketinin kolektif hafızasında biriktirdiği ilke ve taleplerle siyaseti Türkiye’de de dönüştürmek için buluşulduğu söylenen açıklamada, “Ekoloji hareketinin farklı öbeklerinden seçim siyasetine yönelik geliştirilen önerilerle yürüyüş kollarımızı birleştirerek ilerleyeceğiz” belirtilerek, “Yaklaşan seçimlerin herhangi bir seçimden farklı olarak ekolojik yıkımla kendini var eden bir rejim meselesidir. Tarımın çökertilmesinden, kentlerin birer rant alanına dönüştürülmesine, enerji, maden ve inşaat sektörleri için her türlü anayasal ve yasal engellerin kaldırılmasına, en ücra köydeki bir meranın şirketlere devrinden iklim krizine ve nükleer santrallere kadar ekolojik sorunların tamamı bir sistem sorunu haline geldi. Ekoloji hareketleri olarak bu tek adam rejiminden kurtuluş hamlesini gerçekleştirmek için bütün toplumsal muhalefet güçleriyle birlikte sorumluluk almak istiyoruz” vurgusunda bulunuldu.
En geniş birliktelik için
Brezilya seçimlerinde, Amazon Ormanları’nın ve gezegenin geleceği için oy kullanıldığına dikkat çeken hak örgütleri, Türkiye’nin seçiminde de Akkuyu ve Sinop nükleer santralleri ile Kanal İstanbul‘dan kurtulmak, Hasankeyf gibi ekokırım suçlarıyla yok edilen kültürel ve doğal varlıkların hesabını sormak, Gezi davasında tutsak edilenleri kurtarmak için oy kullanacaklarını belirttiler. Her fırsatta bu seçimin sadece insanların değil, coğrafyamızın ve bu topraklarda yaşayan bütün canlıların seçimi olduğu hatırlatılan metinde, “Her gün yeni yıkımlarla karşımıza çıkan kapitalist felakete karşı malumun ilamından öteye geçerek ekoloji hareketlerinin özgün eylem ve mücadele yöntemleriyle hem kendimizi hem de siyaseti daha ileriye taşıma iddiasındayız. Ekoloji muhalefetinin yaklaşan seçimlerde en geniş birlikteliği ile siyasal taleplerini oluşturmasını ve ortak tutum geliştirmesini amaçlıyoruz. 2023 yılını bu umudu büyüterek karşılamak için İstanbul’da düzenlenecek konferansta buluşuyoruz” diye belirtildi.
Çağrıcı 48 ekoloji örgütü
Adana Ekoloji Platformu, Antakya Kent Akademisi, Ata Soyer Sağlık ve Politika Okulu, Atakum Kuzey Kültür Evi Derneği, Bakırtepe Çevre Platformu, Büyük Menderes İnisiyatifi, DİSK Dev Yapı-İş, Divriği Kültür Derneği, Divriği Yaşam ve Doğa Platformu, Ekoloji Birliği, Ekoloji Politik, Gaia Dergi, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, Hasankeyfi Yaşatma Girişimi, Höyük Kültür Sanat Doğa ve Dayanışma Derneği, İkizdere Çevre Derneği, İkizdere Dernekler Federasyonu, İklim Adaleti Koalisyonu, İnşaat İşçileri Sendikası, İzmir Yeşil Gelecek Derneği, Jineoloji, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kazdağları Ekoloji Platformu (KEP), KESK Ekoloji Birimi, Kuşadası Çevre Platformu, Malatya Çevre Platformu, Mersin Nükleer Karşıtı Platform, Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Muğla Çevre Platformu, Munzur Çevre Derneği, Ortak Yaşam Ekososyal Kooperatifi, Ovama Dokunma Çevre Hareketi, Polen Ekoloji Kolektifi, Samandağ RES Karşıtı Mücadele, Sosyal Araştırmalar Vakfı, Sinop Nükleer Karşıtı Platform, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Turgutlu İşçi Hakları Derneği Ekoloji Komisyonu, Validebağ Direnişi, Van Çevre Tarihi Eserleri Koruma Araştırma Ve Geliştirme Derneği (VAN ÇEVDER), Yaşam ve Dayanışma Yolcuları, Yeşil Direniş Ekoloji ve Yaşam Gazetesi, Yeşil Sol İklim Krizi Çalışma Grubu, Yeşil Artvin Derneği, Yeşilırmak Çevre Platformu, Doğanın Çocukları, Doğa için Sanat Derneği, Yeryüzü Ekoloji Kolektifi.
EKOLOJİ SERVİSİ