Elektrikte soygun sürerken, elektrik üretim santrallerine üretmedikleri elektriğin parası ödeniyor
Türkiye’de ortaya çıkan elektrik üretim kapasitesi nedeniyle elektrik santralleri sahibi şirketlere üretmedikleri enerjinin parası 5 yıldır ödenmekte. TEİAŞ’ın ‘piyasa şartlarında çalışması zorlaşan elektrik santralleri’ gerekçesiyle şirketlere servet aktarımı sürürken, 2023 Ekim için Eylül ayına göre yüzde 89 artışla 411 milyon TL aktarılacak. Kömür, gaz ve hidroelektrik santral şirketlerine 411 milyon TL kapasite desteği verilirken, ödemelerin 293 milyon 185 bin 939 TL’sinin doğalgaz santrallerine (DGS) verilecek olması DSG’lerin ya hiç çalıştırılmadığı ya da çok düşük kapasitelerde çalıştığına işaret etmekte.
Kömür, HES ve doğalgaz
Kapasite desteği alan santrallerin 17’si kömür yakıtlı termik santrali, 17’si doğalgaz yakıtlı elektrik santrali, 10’u da hidroelektrik santraller. Ekim ayında kömürle çalışan elektrik santrallerine toplam 90 milyon 85 bin TL kapasite desteği verilecek. 10 hidroelektrik santrale (HES) ise yaklaşık 27 milyon 913 bin lira kapasite desteği ödenecek. DGS’lere benzer bir durum kömürlü termik santraller ile HES’lerde de yaşandığı anlaşılmakta.
Kapasitenin 5/2’si kullanılıyor
Türkiye’de 106 bin MW’a ulaşılan elektrik üretim kapasitesine karşın kullanıma sokulabilen gücün 25-35 bin MW seviyesinde kalması bu ödemelerin gerekçesi. Halkın yüksek enerji faturaları ve açlık sınırı altında gelire mahkûm edildiği Türkiye’de halktan çalınanın sermayeye aktarılması aralıksız sürerken, diğer yandan enerji şirketlerine üretmedikleri elektriğin parasınınnn ‘sistemden çıkmasın’ gerekçesiyle yapıldığı iddia ediliyor.
EKOLOJİ SERVİSİ