AKP ile birlikte iş cinayetlerinin arttığını ifade eden EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk ‘İşçilerin fabrikaları kamulaştırması iş cinayetlerinin önene geçer’ dedi
Türkiye’de AKP’li yıllarda iş cinayetleri rekorlar kırmaya devam ediyor. Son olarak 14 Ekim’de Bartın’ın Amasra ilçesinde yaşanan maden faciasında 41 işçi hayatını kaybetti. İş cinayetlerinin alınmayan önlemlerden kaynaklandığı ifade edilirken, bu konuda iktidar her hangi bir adım atmış değil
20 yılda yaşanan özelleştirmeler de iş cinayetlerinin artamsının bir başka nedeni olarak gösteriliyor. Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk, iş cinayetlerinin önüne geçilmesi için kamulaştırılma talebinin yükseltilmesi gerektiğini ifade etti.
Güç dengeleri sınıfın aleyhine
İşçi cinayetleri konusunda yaşanan dramatik olaylardan sonra teknik tedbirleri konuşmanın sorunları çözmeyeceğini belirten Öztürk, “Bartın Amasra’da bu ölümler gerçekleştiğinde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın direkt açıklaması ‘Bu bir kaderdir. Kader planıdır. Bunlar olur, olmaya devam edecektir’ şeklinde oldu. Böylesi işçi ölümlerinden sonra olayın üzerine gelip, neredeyse bu böyle devam eder, bu da olağandır demek güç dengelerinin işçi sınıfının aleyhine bozulduğu demektir” dedi. Türkiye yargısı tarafından cezalandırılan Hakan Yeşil’in Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı yaptırıldığına işaret eden Öztürk, ihmalkar davrananların yükseltildiğini söyledi.
Sendikalar denetlemeli
İşçi sendikaları tarafından iş yeri denetimlerinin yapılması gerektiğini dile getiren Öztürk, mevcut sistemin iş güvenliği uzmanlarını bağımsız olmaktan çıkardığını belirtti. Türkiye’de sendikalaşma oranının düştüğünü ve sendika kurmanın işten atılma sebebi olduğunu dile getiren Öztürk, sermayedarlar haklarını kullandıklarında özgür ancak işçiler grev haklarını kullandığında “güvenlik sorunu” oluştuğunu söyledi.
Kamulaştırma hedefi olmalı
İşçi sınıfının lütuf bekler pozisyonda olmaması ve kendi hedefini ortaya koyması gerektiğinin altını çizen Öztürk, burada sadece çalışma koşullarından bahsedilemeyeceğini vurguladı. Sendikasızlaşmanın temelinin özelleştirme olduğunu belirten Öztürk, “İşçilerin ‘kamulaştırma yapacağım’ demeleri lazım. Eğer kamulaştırma olmazsa kendi iş sağlığı ve güvenliği tehlikeye giriyor. Bunlardan ötürü ilk hedefi olarak bence kamulaştırmadan söz ediyor olmalıdır” diye belirtti.
Kamulaştırmadan sonra işçi sınıfının ikinci hedefinin demokratikleşme olması gerektiğini dile getiren Öztürk, Kürt meselesinden kadın cinayetlerine, Alevilerin eşit yurttaşlık haklarından LGBTİ+’ların sorunlarına el atması gerektiğini ifade ederek, ekledi: “Bunları yaparsa kendini iktidar alternatifi olarak ileri sürebilir ve o zaman hükümeti zorlayabilir. Hükümeti siyasal olarak zorlamadan ve kendini bir alternatif olarak ileri sürmeden bu zorlayıcı, baskıcı çemberi kırması mümkün değildir.”
İSTANBUL