İktidarın halk sağlığını ve çevre sağlığını yok sayan adımlarına yenileri eklendi. Egzoz testleri araç muayenede hafif kusur olurken, 13 termik santralin bacasız üretim yapma özgürlüğü 2022’ye uzatıldı
Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı tarafından yapılan yeni bir düzenlemeyle, egzoz emisyon ölçümünün yapılmamış olması, araç muayenelerinde ‘Hafif Kusur’ olarak değerlendirilecek. Ölçümleri olmadığı için muayene tekrarına kalan sürücüler de bu değişiklikten yararlanabilecekler. Bu kararın hangi ihtiyaçtan ve hangi gerekçeyle alınmış olduğuna yönelik bir açıklama yapılmazken zehir soluyan kentlerdeki kirliliğin bu kararla birlikte artması bekleniyor.
TÜVTURK tekeli!
2005 yılında yürürlüğe giren ‘Trafikte Seyreden Motorlu Kara Taşıtlarından Kaynaklanan Egzoz Emisyonlarının Kontrolüne Dair Yönetmelik’ 2009’da yürürlükten kaldırılmış ve yerine ‘Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği’ getirilmiştir. Araç muayene işini karayollarından alıp özelleştiren iktidar araç muayene işini TÜVTURK’e devretti. TÜVTURK istasyonları adeta para basarken araç sahiplerinin genellikle günler sonrasına randevu alabildikleri biliniyor. Bir dönem egzos testleri sadece TÜVTURK muayene istasyonlarında gerçekleştiriliyordu. Ardından TÜVTURK gezici egzos istasyonları ile egzos testi yapmaya başladı. Daha sonrasında ise özel birçok araç tamirhanesine de yetki vererek testlerin buralarda da yapılması sağlanmıştı.
Birçok kent zehir soluyor
Avrupa’nın bazı ülkelerinde egzos kirliliği nedeniyle dizel araçlar kent merkezlerine alınmıyorlar. Örneğin Almanya’nın Hamburg kentinin iki caddesine dizel araçlar ve kamyonlar giremiyor. İsveç’in de benzer kararlar almaya hazırlandığı ise biliniyor. Türkiye’de neredeyse hava kalitesi yüksek kent kalmadı. Erzurum, Adana, Bursa ve İstanbul gibi birçok kentte kirli hava insan yaşamını tehdit etmeye devam ederken, bu kirliliğe kömür yakılmasının neden olduğu iddia ediliyor. Bu durum bazı kentler için geçerliyken örneğin Bursa’da kömür yakıt olarak en azından evlerde kullanılmamakta. Ancak buna karşın çok ciddi oranda kirli bir havada insanlar yaşamaya çalışıyor. Egzos kirliliği de bu kentlerin en önemli sorunlarının başında geliyor.
Termiğe özgürlük
Kentlerde yoğunlaşan sanayi, çimento fabrikaları ve özellikle termik santraller kentleri adeta nefes alınmaz yerler haline getirirken iktidar yeni bir kararla 13 termik santralin havayı kirletme özgürlüğünü 2022 yılına kadar uzatmaya hazırlanıyor. Özelleştirilen termik santraller 2016 yılında alınan bir kararla 3,5 yıl boyunca çevre mevzuatından muaf tutulmuşlardı. Yeni hazırlanan ve uzatılan muafiyet torba yasa ile Meclis gündemine geldi ve komisyondan geçti. 5 Şubat’ta Meclis gündemine gelerek AKP ve MHP oylarıyla Meclis’ten geçeceği belirtiliyor. Bu santraller baca gazı filtreleri ve arıtma tesisi gibi önlemler almadan çalışmayı sürdürecek. Yatağan, Tunçbilek gibi 13 tane termik santral, halkı zehirlemeye devam edecek. Neden olduğu kirlilikten dolayı bu fabriklar durdurma, kapatma, para cezası gibi uygulamalardan muaf tutulurken halkın kanser, astım vd. akciğer hastalıklarına yakalanmalarından dolayı da sorumlu tutulmayacaklar.
Sağlık gündemde değil
Araştırmalara göre trafiğe 50 metre mesafede oturanlarda egzos kirliliği nedeniyle damar sertliği en fazla ortaya çıkan rahatsızlık. 200 metre uzakta olanlarda ise daha az olsa da çokça görülüyor. ABD’de yayımlanan bir raporda, egzoz dumanının doğrudan etkisinin 500 metre içinde saptanabildiği belirtiliyor. Termik santrallerin yarattığı kirlilik ise yoğun partakül salınımları ve egzos gazından farkı olmayan baca gazları ile akciğerler kısa sürede tıkanarak türlü hastalıkları ortaya çıkarıyor. Alınan her iki karar, iktidarın halk ve çevre sağlığını önemsemediğinin delili olarak değerlendiriliyor.
EKOLOJİ SERVİSİ