EBA’da Kürtçe ismin ‘yasaklı’ görülmesine tepki gösteren Eğitim Sen, bakanlığın bu uygulamada sorumluluğu olanlar hakkında soruşturma başlatmasını ve anadil önündeki engellerin kaldırılmasını istedi
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Van Şube Eşbaşkanı Murat Atabay, Eğitim Bilişim Ağı’nda (EBA) Jiyan isminin, “uygunsuz ve yasaklı” şeklinde tanımlayarak, öğretmenin öğrenciye göndermek istediği ders ve etkinlik programını reddedilmesine tepki gösterdi. Asimilasyon politikalarının devam ettiğini belirten Atabay, bu politikalardan vazgeçilerek, anadilde eğitime dönük yasal gerekliliklerin yapılmasını istedi.
Koronavirüs (Covid-19) salgını sonucu okulların kapanmasının beraberinde bir çok sorun getirdiğini dile getiren Atabay, bölge illerinde EBA’ya giriş oranının yüzde 3 ve 4’lerde olduğuna dikkati çekerek, “Bölgemizde teknolojik donanım ve internet erişimi noktasında ciddi sorunlar yaşayan ailelerimizin bu sorununun çözümü noktasında yetkililerden yeterli bir çaba görmemekteyiz” dedi.
‘Şaşırtıcı olmadı’
Kürtçe’nin yıllarca yok sayıldığını, Kürtçe isimlerin yasaklandığını, köy isimlerinin değiştirildiğini hatırlatan Atabay, “EBA üzerinden Kürtçe bir ismin yasaklı kelime sayılması kimilerine göre inanılması zor bir olay olabilir. Ancak yıllarca bu yasaklamalarla yaşamış bizler için çok şaşırtıcı olmamıştır. Bakanlığın gecikmeden bu inkarcı ve asimilasyoncu uygulamada sorumluluğu olanlar hakkında soruşturma başlatması ve sonucunu kamuoyu ile paylaşması gerekmektedir” diye konuştu.
“Diller üzerindeki tüm yasaklamalardan ve kısıtlamalardan vazgeçin” anadilde eğitimin önündeki engelleri kaldırılması çağrısında bulundu.
VAN