Otizmli öğrencilerin diğer çocukların aileleri tarafından yuhalanmasını protesto etmek ve otizmli çocukların eğitim haklarını savunmak için aileler İstanbul’da eylem düzenledi
Bağcılar’da özel gereksinimli bireylerin aileleri, okullardaki ayrımcılığa dikkati çekmek amacıyla ilçe meydanında yürüyüş yaptı. “Yaşamda bana da yer ver” pankartı açan katılımcılar, ellerinde “Biz bu hayatın rengiyiz”, ” Eğitim hakkımızı istiyoruz”, “Ayrıştırma kaynaştır” dövizlerini taşıdı. Açıklamaya çok sayıda kişi katıldı.
Yürüyüş sonrası aileler adına basın metnini Yeryüzü Serebral Palsililer Bilim Teknoloji Araştırma Geliştirme İnovasyon ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Cengiz Uzun okudu. Uzun, Aksaray Mehmetçik İlköğretim Okulu’nda yuhalanan görüntüleri hatırlatarak, “Özel gereksinimli bireylerin anayasal hak olan eğitim hakkının engellemesini ve protesto edilmesini esefle karşılıyoruz. Aksaray’da yapılanlar, tek ve tekrarlanmayan bir olay değildir. Biz, bu tür haksız, hadsiz uygulama ve tavırlara her zaman maruz kalıyoruz. Eğitim, Anayasal bir haktır. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının en temel hakkıdır. Engellenemez ve ötelenemez” dedi.
Eğitim hakkı için
Uzun, “Serebral Palsi, Otizm, Down Sendromu ve Yaygın Gelişimsel Bozukluk rahatsızlığını, hiçbir birey ya da aile, kendi tercih etmemiştir. Bireylerin ve ailelerinin tercih etmediği bir durumdan dolayı hiç kimse kınanamaz, ötekileştirilemez ve engellenemez. Özel gereksinimli bireyler olarak, eğitim hakkımızı sonuna kadar kullanmak istiyoruz” diye konuştu.
Şikayetler aynı
Velilerden Merve Özdemir ise, oğlunun otizmli olduğunu belirterek, “Oğlum ikinci sınıfa gidiyor. Ben özellikle normal okullarda diğer velilere farkındalık için seminerler düzenlenmesini istiyorum. Kaynaştırma ne demek, özel gereksinimli çocuk ne demek öğretmenlerin eğitilmesini istiyorum. Benim çocuğum öğretmen tarafından şiddet gördü. Diğer veliler tarafından istenmedi. 35 kişilik sınıfında imza toplanıp benim çocuğum sınıfından atılmak istendi” dedi.