Aydın’da kuraklık nedeniyle hasat yapılamadı pek çok ağaç kurumaya yüz tuttu
Aydın’da aylardır etkili olan kuraklık nedeniyle tarla ve bahçelerde adeta çöl havası yaşanmaya başladı. Eylül ayı sonunda zeytin hasadının başladığı ilde, kuraklık nedeniyle ağaçlar meyveleri besleyemediği için ürünleri hasat etmek bir yana pek çok zeytin ve incir ağacı kurumaya yüz tuttu. Diğer yandan JES’lerin yarattığı kirlilik nedeniyle zeytin, incir ve üzüm bağları zehirlenerek kurudu.
100 gündür yağmur yok
Ortalamaya göre eylül aylarında metrekareye 16.4 kilogram, ekim aylarında ise 45.2 kilogram yağış düşen Aydın’a yaklaşık 100 gündür damla yağmur düşmedi. Kasım aylarında ortalamaya göre metrekareye 86.5 kilogram yağışın düştüğü Aydın’da meteoroloji verilerine göre henüz yağış görünmüyor. Geçen yıl yüksek kesimler dahil kar yağışının olmadığı ve kış yaşanmadığı için don olayının da görülmediği tarım şehri Aydın’da ağaçlar susuzluktan dolayı kurumaya başladı.
Verim yüzde 50 düştü
Aydın’da zeytin üreticileri ağaçta meyve olmasına rağmen ürünlerin adeta çekirdekten ibaret kaldığını belirterek, “Geçtiğimiz yıllarda Eylül sonunda zeytin hasadına başlanırdı. Bu yıl Kasım ayına girdik. Ağaçlardaki zeytinler hiç gelişmedi. Normal şartlarda 5-6 kilo zeytinden 1 kilogram yağ elde edilir. Bu yıl ise kuraklıktan dolayı sulanan arazilerde bile yağ oranı 12-13 kilogramda bir kilo vermiyor. Durum çok sıkıntılı. Ürün almayı bir kenara bıraktık. Asırlık zeytin ağaçları kurumaya yüz tuttu. Yarım asırdır kasım ayında hiç böyle kuraklık yaşanmamıştı” diye konuştular.
Su zehirlendi bahçeler kurudu
Aydın’da 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi tarafından yapılan çalışmada 15 binin üzerine artezyen kuyu tespiti yapılırken, kuyuların birçoğunda çok yüksek oranda bor, nitrat, nitrit ve amonyak saptanmıştı. En yüksek nitrit ve nitrat Alangüllü bölgesinde saptandı. İncir ve zeytin bahçelerinde olan bu kuyular, bahçeleri kurutan ve verimlerin düşmesinin başlıca nedeni. Bölgede yapılan bir çalışmada ise jeotermal santrallerine yakın incirlerde yüksek miktarda ağır metal olduğu saptandı. Bölgede bir bahçede 500’e yakın incir ve zeytin ağacı kurudu ve bu bahçeler yeniden tarım yapılamaz hale geldi.
EKOLOJİ SERVİSİ