Ege bölgesinde Uşak’ta 2 GES için ÇED süreci başlarken, Afyon’da ise 4 GES için “ÇED gerekli değil” kararı çıktı
Ege bölgesinde yaşanan ekolojik talan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı eliyle devam ederken, bugün Uşak, Kütahya ve Afyon’da çeşitli projeler için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreçleri başlatıldı. Muğla’da bir maden ocağı, Kütahya’da bir mermer ocağı ve Güneş Enerji Santrali (GES), Uşak’ta 2 GES için ÇED süreci başlarken, Afyon’da ise 4 GES için “ÇED gerekli değil” kararı çıktı.
Muğla Seydikemer ilçesi İzzettin Mahallesi’nde Hedef Akdeniz Madencilik isimli şirketin dekoratif taş üretimi nedeniyle açmak istediği maden ocağı için ÇED süreci başlatıldı. Proje kapsamında 94,63 hektarlık ruhsat sahasının 11,96 hektarlık kısmı için ÇED süreci başlatılırken, proje sahası Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre, “Orman Alanı” olarak görülüyor. Açık ocak işletme yöntemiyle işletilecek ocakta, elmas tel kesme yöntemi kullanılarak yılda 162 bin ton blok taş üretimi hedefleniyor.
ÇED alanı içerisinde mevsimsel akış gösteren kuru dere bulunurken, maden sahası Büyük Menderes havzasında yer alıyor. Yine maden sahasına 418 metre uzaklıkta İzzettin Mahallesine bağlı bir ev bulunurken, 1 kilometre uzağında İzzettin Uzunduvar İlkokulu, 980 metre mesafede ise Uzunduvar Mahallesi Camisi bulunuyor. Yine sahaya 3,69 kilometre uzaklıkta da Eşen Mahallesi yer alıyor.
Kütahya’da ormana maden
Kütahya Altıntaş ilçesi, Yenikaraağaç Köyünde Hayrettin Ünal Madencilik isimli şirket tarafından açılmak istenen mermer ocağı için ÇED süreci başlatılan 99,16 hektarlık ruhsat alanının toplamda 24,97 hektarlık kısmında iki poligon şeklinde üretim yapılması planlanıyor. Alandan yıllık 15 bin metreküp mermer çıkarılması planlanırken, proje alanının tamamı ormanlık bölgede yer alıyor.
Gediz ilçesi Yelki köyünde ise Harmancı Etiket Fabrikaları isimli bir şirket tarafından GES kurulması için ÇED süreci başlatıldı. Kiremitlik mevkiinde 58 bin 533 metrekarelik alanına 4 bin 716 adet 545 Wp panel ve 19 adet 110 kw inverter kurulması planlanıyor. Kütahya Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün 09.01.2023 tarih ve 8457943 sayılı Arazi Durum yazısına göre, proje alanı marjinal tarım arazisi olarak görünürken, proje sahasına 700 metre uzaklıkta ise Tepepınar köyü bulunuyor.
Afyon’da GES’lere izin
Afyon Merkez ilçesine bağlı Bayramgazi köyünde yapılmak istenen 4 Güneş Enerji Sistemi (GES) hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil” kararı verildi. Köyün Suluyatak mevkiinde 2, Kefere Çeşmesi mevkiinde ise yine 2 bölgesine Afyon Domates, Madencilik şirketi tarafından toplamda 4 GES projesi yapılacak.
Uşak’ta GES projesi
Uşak Merkezi ilçesine bağlı Kırca Köyünde ise Aksan Kozmetik ve Smartcap Plastik isimli şirketler tarafından 2 GES kurulması için ÇED süreci başlatıldı. Aksan Kozmetik tarafından kurulacak olan GES için 3,54 hektarlık alan kiralanırken, Smartcap şirketi de aynı bölgede 1,17 hektarlık alana GES panelleri kuracak. Binlerce güneş panelinin kurulacağı 2 alanda tarım arazisi vasfında yer alıyor.
Kaynak: MA