Suriye ordusu, Rusya desteğiyle İdlib ve Halep kırsalında hızla ilerliyor. Bölgedeki gazeteci Ferhat Şami, Türkiye’nin 12 askeri gözlem noktasından 8’inin kuşatmaya alındığını belirterek, İdlib’deki HTŞ’lilerin ailelerini Efrin’e yerleştirdiğini söyledi
Suriye ordusu ile Türkiye destekli gruplar ve Heyet Tahrir El Şam (HTŞ/El Nusra) arasında İdlib’de son günlerde yaşanan şiddetli çatışmalar devam ediyor. Rusya’nın hava desteğiyle her geçen gün farklı noktaları ele geçiren Suriye ordusu, dün de Halep’in batısındaki birçok noktayı alrak Türkiye’nin 12 askeri gözlem noktasından 2’sini daha kuşatmaya aldı. Böylelikle Türkiye’nin 8 noktası kuşatmaya alınmış oldu.
Gelişmeleri yerinde takip eden gazeteci Ferhad Şami, bölgedeki son duruma ilişkin Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu.
Halep’in batısı 9 yıl sonra alındı
Halep’teki çatışmaların da İdlib’deki çatışmalar kadar şiddetli olduğuna dikkat çeken Şami, Suriye ordusunun son günlerde Halep’te daha çok ilerleme sağladığını kaydetti. Suriye ordusunun Halep’in kuzey ve batısında birçok noktayı ele geçirdiğini belirten Şami, “Hanedan, Herêtan, Beyanûn ve ‘Müslüman Kardeşler’in sembol yeri Keverhemra rejimin eline geçti. 9 yılın ardından ilk kez Halep’in çevresi temizlendi. El-Nusra ve diğer gruplar geri çekilmek zorunda kaldı. Dün aniden kendilerini geri çektiler” bilgilerini paylaştı. Şami, Suriye ordusunun ilerleyişindeki en büyük etkenin ise Rus savaş uçaklarının bombardımanı olduğunu kaydetti.
Adım adım merkeze yaklaşıldı
İdlib’deki gelişmelere de değinen Şami, Suriye ordusunun özellikle kentin güneyinde ilerlediğini söyledi. Suriye ordusunun önce Serakip’i ele geçirdiğini belirten Şami, şunları kaydetti: “Serakip ve Maaret El Numan El Nusra’nın üssü gibiydi. Bu yerler temizlendi. Bu belde M5 yolunun üzerindeydi. Rejim İdlib merkezin sınır hattına ulaşmaya çalıştı. Burada Sarmîn ve Masoma köyleri var. Bu hat İdlib’in savunma hattı. Ancak burada Türk askerlerinin saldırısına maruz kalan rejim geri çekildi. Türkiye yüzlerce tank ve topu bu bölgeye yığmış. Bu hattan sonra, İdlib’e giden bölgede dağlık alan başlıyor. Rejim herhangi bir kırıma uğramamak için burada bekliyor. Rejim Etarbê ve Bab el-Heva’ya ilerlemek istiyordu. Ancak Türk güçleri Etarbê’ye yerleşerek, büyük bir üs kurdu. Eğer rejim Etarbê’yi alırsa, Girê Bab el-Heva’ya 9 kilometrelik bir mesafe kalacak. Bab el-Heva İdlib’e giden kapıların başında geliyor. Buraya aldığı takdirde İdlib iki parçaya bölünecek. Bu kapı Türkiye destekli grupların geçiş noktası. Rejim Bab el-Heva’yı ele geçirmek istiyor.”
Hedef İdlib’in tamamen alınması
Şami, Suriye ordusu, Rusya ve İran’ın İdlib’in tamamen ele geçirmeyi hedeflediğine işaret ederek, şöyle devam etti: “Bu konuda kararlılar. Rejim dağlık alanda çok çatışamıyor. Bundan dolayı şimdilik İdlib’e girmeleri zor görünüyor. Bir de çok sivil bulunuyor. Ancak İdlib’e girmekte ısrarlı olan Rusya, siviller için bir koridor açtı. İdlib’deki halkı rejimin tarafına geçmeye çağırdı. Böylece Türkiye’nin sivillere ilişkin ‘sınırımıza geliyorlar’ söylemlerini boşa çıkarıyor. Rusya da ‘hat açtım benim yerime gelsinler’ diyor”
Efrin’e kaçıyorlar
İdlib nüfusunun Türkiye’deki yetkililerin dillendirdiği kadar yüksek olmadığını da söyleyen Şami, sayının askeri grupların aileleriyle birlikte 150-200 bin olduğunu söyledi. Türkiye destekli gruplar ve HTŞ’nin artık ailelerini Efrin’e yerleştirdiğini belirten Şami, “Hatta Şam’dan oraya gidenleri de çıkarıp, kendi ailelerini Efrin’e yerleştiriyorlar. Yine kimi aileler de Ezaz ve Bab’a yerleştiriliyor” dedi.
8 nokta çevrildi
Türkiye’nin İdlib’deki askeri gözlem noktalarının son durumuna da değinen Şami, “12 noktaları vardı. Bu noktalardan ikisi de dün ablukaya alındı. Böylece 8 nokta çevrelenmiş oldu. Ancak birçok noktada küçük askeri noktalar kurulmuş. Bunların çoğu İdlib kırsalında. Şimdi rejimin ele geçirdiği noktalara Rus askerleri de yerleşiyor. Eğer Türkiye Rus noktaları hedef alırsa karşı karşıya gelirler” diye konuştu.
Kaynak: MA