Efrîn’de bir Kürt kızının mücadelesini konu alan Aysha filmi, şimdiye dek 40 festivale konuk olup 7 ödül aldı. Yönetmen Cengiz Akaygün, ‘Rojava’da yaşananlar sadece oradaki insanlar üzerinde değil Aysha’yla sembolize ettiğim çocuklar üzerinde de çok derin izler bıraktı’ diyor
Yönetmen Cengiz Akaygün son filmi Aysha ile gittiği her festivalde adından söz ettirmeyi başarıyor. Şu ana kadar 40 festivale konuk olan ve 7 ödül alan genç yönetmenin filmi en son Hamburg Kürt Film Festivali’nden (HKFF) kısa film dalında aldığı ödülle döndü. Aysha, 95. Akademi (Oscar) ödüllerinde, uluslararası kısa filmlerin kurgu kategorisinde Longlist’e (Uzun liste) girmeyi başardı. Shortlist’e (Kısa liste) girerek son 3’e kalmayı hedefleyen Cengiz Akaygün Yeni Özgür Politika’dan Ronî Penaber’e konuştu.
IŞİD zihniyetine rağmen
Yaklaşık 13 dakikalık hikaye anlatımında, hem yeni filizlenmiş bir mucize olan Rojava Devrimi’nin, hem de devrimin içine doğmuş, neredeyse onunla yaşıt bir kız çocuğunun hayata atılma hikayesinde tehlikeli sınavlara karşı verdiği mücadeleye tanıklık ediyoruz. Aynı zamanda Kürtlere özgü bir asiliğin, Aysha’nın karakterinde vücut bulduğunu görüyoruz. Aysha adı, aslında IŞİD’in temsil ettiği zihniyetin ona biçtiği rolün yanında, asi Kürt kızına biçtiği kimliği ifade ediyor. Bu yüzden “Küçük kahramanımızın gerçek adı bende gizli” diyor Akaygün.
Efrîn’de çocuk olsaydım
Akaygün, dramatik beşer hikayelerinden siyasi konulara kadar farklı mesajlar içeren filmler yaptı. Ancak Rojava’dan farklı bir mesajla döndüğü son filmi Aysha’nın ortaya çıkış fikrine dair, “Açıkçası buna tek bir cevap vermek zor olacaktır. Hikaye Efrîn’de soykırımcı zihniyetin tesiri altındaki bir Kürt kızının mücadelesini anlatıyor. Rojava’da yaşananlar sadece oradaki insanlar üzerinde değil Aysha’yla sembolize ettiğim çocuklar üzerinde de çok derin izler bıraktı. Eğer Efrîn’de bir çocuk olsaydım ve IŞİD zihniyetine karşı ayakta durmam gerekseydi elimden ne gelirdi acaba diye çok düşündüm. Bu duygular bir film çekmeye yöneltti beni” diyor.
Uzun metraj için çekilmedi
Akaygün, bu çok beğenilen kısa filmi uzun metraja dönüştürmeyi düşünmediğini belirterek, “Şu an film çok beğenildi diye bunu hemen uzun metraja uyarlamak gibi bir planım yok. Tabi bazı kısa filmler özellikle bu seçenek hesaba katılarak yapılır, ama Aysha bu tarz bir film değil” ifadelerini kullanıyor. KÜLTÜR SERVİSİ
Her film bir tecrübe
Akaygün, yaptığı her yeni filmin kendisine yeni bir şeyler öğrettiğini belirterek, “Aysha, Avrupa’da da gösterime girdi Amerika’da da. Hepsinde de farklı yorum ve eleştiri aldım ve bunlar beni daha iyisini yapmak için motive ediyor. Şimdiye kadarki çalışmalarımı da hesaba katarsak eğer, her yeni çalışmamı, öğrenme sürecimi bir sonraki aşamaya çıkarmak için yaptığımı söyleyebilirim. Yani aslında üzerinde çalıştığım her yeni film bir öğrenme biçimi benim için. Kendi kendini yetiştirmeye dönük bir yönetmenlik macerası diyebiliriz buna” ifadelerini kullanıyor.
Aysha ile birlikte gideceğiz
Aysha’nın Oscar’a aday olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Akaygün, “Bu filmle Oscar’ı almayı çok isterim tabi. Oscar’da son 3’e kalır ve ödül alırsak eğer, Aysha’yla el ele tutuşup ödül törenine beraber gideceğiz” diyor.
KÜLTÜR SERVİSİ