ÖSO gruplarının Efrîn’deki hak ihlalleri ve suçları durmadan artıyor. Her şeye karşın direnip topraklarından çıkmayan halk, farklı baskı ve uygulamalara maruz kalıyor
Efrîn’den bir buçuk yıl sonra göç yollarına düşen R.Ş. isimli kadın, durumun artık tahammül edilemez bir hal aldığını söylüyor. R.Ş., “Göç ettiğimiz güne kadar kızlarım sadece bir gün evden çıkabildiler. Efrîn’de hayat zindan gibi, insanlar rahat nefes dahi alamıyor, istedikleri gibi hareket edemiyor” diyor. Kimlikte doğum yeri Efrîn olan herkesin baskılarla karşı karşıya kaldığını vurgulayan R.Ş., “Benim kimliğimde başka bir kent yazıyor ve evim de benim üzerime kayıtlı. Bu nedenle çeteler evime dokunmadı” dedi. Kızlarının evden çıkamadığını söyleyen R.Ş., nedenini ise, “Kadınlara yönelik istismar meşrulaştırıldı. İstemeye gittikleri kadınlar kendilerini reddederse, onları kaçırıyorlar ve tehdit ederek onlarla evleniyorlar” şeklinde anlatıyor.
Arazilere el koydular
Bölgedeki talana ilişkin de bilgi veren R.Ş, bölgede birçok tarım arazisine ÖSO’cular tarafından el konulduğunu, Reco ilçesi yolu üzerindeki Kokanê köyünde askeri üs kurdulduğu bilgisini paylaştı. Efrîn’de yaşamın tahammül edilemez olduğunu söyleyen R.Ş., “Efrîn’de güvenlik yok. Her şeyi talan ettiler. Çocukların geleceğini bile talan ettiler. Bu yüzden çıktık” dedi.
Bazalt Aslan yabancı basında
ÖSO gruplarının Efrîn’deki antik Ayn Dara kentindeki Hititlerden kalma Bazalt Aslan heykelini çaldıkları iddiası, Amerikan ve Rus basınında da yer aldı. Amerikan Herald Tribune gazetesi Türkiye destekli ÖSO gruplarının Efrîn’deki Ayn Dara antik eserler alanından Bazalt Aslan heykelini çaldıklarını belirtti. Ayn Dara antik kenti 1982 yılında ulusal arkeoloji misyonu tarafından Suriye’de M.Ö. birinci bin yılda Arami medeniyeti tarafından inşa edilmiş en önemli antik kentlerden biri sayılıyor. Herald Tribune gazetesi, antik heykelin büyüklüğü nedeniyle uygun araçlar olmadan nakledilmesinin mümkün olmadığına işaret ederken, heykelin çalınmasının Türkiye ve bölgeyi kontrol eden Selefi grupların onayıa olmadan yapılamayacağını yazdı. Russia Today Rus haber ajansı ise arkeolog Salah Sino’ya dayanarak, Türkiye’nin Efrîn’e girişinden sonra antik heykelin yerinde görülmediğini belirtti.
AFRİN