İzmir için yaşamsal anlamda tehdit oluşturan altın madeni şirketi Tüprag, Efemçukuru için verilen mahkeme kararlarına rağmen kesintisiz çalışırken, şirket yaptığı açıklamayla bölgede genişleme hazırlığında olduğunu duyurdu
Mahkemelerin verdiği yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen çalışmaya devam eden Eldorado Gold Corporation – Tüprag, Efemçukuru’ndaki altın madeni bağlamında yeni keşifler yaptıklarını duyurarak genişleme hazırlıklarını açıkladı. Efemçukuru Altın Madeni, Çamlı Havzası’nda kurulması planlanan ve 300 bin İzmirliye su sağlayacak baraj projesine kurban edilecek düzeyde iktidardan destek buluyor. Devlet Su İşleri (DSİ) madenin ruhsat süresinin dolacağı 2040 yılına kadar baraj projesinin askıya alındığını duyurmuştu. Baraj yapımını üstlenmek isteyen yerel yönetimin girişimi ise bir karşılık bulamadı. Uşak Kışladağı’nda yarattığı kirlilik sürerken, benzer süreç Efemçukuru’nda devam ediyor.
Uşak ve İzmir
Tüprag Metal Madencilik San. ve Tic. A.Ş., Kanada merkezli Eldorado Gold Corporation’ın Türkiye’de yüzde 100 hissesine sahip olduğu bir şirket. Tüprag, Türkiye’de metalik maden aramaları ve işletmeciliği yapmak için 1986 yılında kuruldu ve bugüne kadar ‘aldığı’ yüzlerce maden arama ruhsatıyla arama faaliyetleri gerçekleştirdi. Yaptığı aramalar sonrasında Uşak-Kışladağ ve İzmir-Efemçukuru’nda altın maden işletmesi kurarak bölgeyi siyanür vd. kimyasal atıklarla zehirlerken, doğal yaşam yerle bir edilmeye genişleyerek devam ediyor.
Rezerv güncellemesine hazırlık
Kanadalı Eldorado Gold Corporation geçtiğimiz günlerde yaptığı duyuru ile Efemçukuru’ndaki yeni kaynak araştırmalarının sonuçlarını paylaştı. Şirket Efemçukuru’nda daha önce test edilmemiş batı damar sisteminde yapılan ilk sondajdan olumlu sonuçlar elde ettiğini belirtti. Şirket, Kokarpınar ve batı damar sistemlerinde kaynak dönüştürme sondajlarının devam ettiğini, sonuçlarını yıl sonuna kadar güncellenmiş rezervlerine ve kaynak beyanına dahil edeceklerini duyurdu.
4.5 km genişleme
Efemçukuru’nda üretim yapılan Kestane Beleni damarının 400 ila 1.500 metre batısında yer aldığı belirtilen bu damarlarda, 4.5 kilometreyi aşan kümülatif bir doğrultu uzunluğu boyunca haritalama, kapsamlı mostra ve hendek örneklemesi yapıldığı ve pek çok noktada yüksek tenörlü altın değerlerinin belirlediği açıklanırken, bölgenin genişletileceği vurgulandı. Kokarpınar ve batı damar sisteminin, Efemçukuru rezervlerin büyük çoğunluğunu barındıran Kestane Beleni damarına uydu damar sistemleri olduğu ve Aralık 2021’den bu yana 42.350 metreden fazla kaynak sondajı yapıldığı açıklamalarda yer aldı.
Mahkeme kararlarına rağmen!
2006, 2007, 2012 ve son olarak da 2015 yılında mahkemeye taşınan, çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) kararları her seferinde yargıya takılan, Danıştay’ın aldığı iptal kararlarına karşın çalışmaya devam eden altın madeni kapatılamadığı gibi genişleme çalışmalarını sürdürüyor. 1993 yılından bu yana İzmirlilerin ısrarla karşı çıktığı proje ise yaklaşık 30 yıldır bölgenin ve İzmir’in su kaynaklarını tehdit ediyor. 2004 yılından beri Çamlı Barajı projesinin yapımı için gönüllü olan İzmir Büyükşehir Belediyesi de ısrarlı çabalarına 18 senedir yanıt alamamış olması şirketin iktidarla kurduğu ilişkiden kaynaklı olduğu düşünülüyor.
İzmir felaketle yüz yüze
Efemçukuru Altın Madeni Efemçukuru köyünde bulunuyor. 700 metre yükseklikteki köy, kente su sağlayan barajlarla yan yana. Madenin suları zehiriyle kirlettiği bilirkişi raporlarıyla kanıtlandı. Mahkeme madenin izinlerini iptal etti ancak aralıksız çalışmasını sürdürüyor. Çevre Bakanlığı ise mahkeme kararlarını uygulayarak kapatması gereken madende kapasite arttırılmasına izin verdi. Bakanlık yapılmak istenen Çamlı Barajı, Efemçukuru maden işletmesine yakın diye izin vermiyor. İzmir’in önemli su kaynağı olan Tahtalı Barajı’da aynı biçimde tehdit altında bulunmasına karşın maden çalışmaya ve genişlemeye devam ederken, bölgenin su varlığı maden şirketinin kullanımı altında. İliç’te yaşanan atık havuzu patlamasına benzer bir patlama bölgede olması halinde İzmirlilerin bir felaket yaşayacaklarını belirtmek gerekiyor.
Tüprag Kışladağ madeni
Tüprag’a ait Kışladağ altın madeni Uşak’ın Ulubey ilçesine bağlı İnay köyünde 80 kuzu ve çok sayıda yabani hayvanın ölümüne yol açmıştı. İnay köylüleri ölümlerin altın maden işletmesinde kullanılan siyanürden kaynaklandığını duyurmuşlardı. Madenin çevresinde bulunan 4 köyün içme sularında inceleme yapılmış, İnay ve Gümüşkol köylerinin içme sularında yüksek miktarda arsenik tespit edilmişti. Halen bölgede hayvancılık yapmaya çaba gösteren köylülerin hayvanlarında kolsuz, bacaksız vb. anomi doğumlar yaşanmakta ve bunun tek nedeni bölgede bulunan madenin yarattığı kirlilik ve bunun sonucunda zehirlenen sulardan ve bitkilerden kaynaklı.
EKOLOJİ SERVİSİ