Kadınlar için önemli projeleri olan HDP Edremit Eşbaşkan adayı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, şiddete maruz bırakılan kadınların çocuklarıyla kalabileceği ve üretim yapabileceği bir kadın köyü hedefliyor
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van’da, 10 binlerce kişinin katılımıyla aday tanıtım toplantıları gerçekleştiriyor. Halkla buluşan kadın adaylar kadın emeğinin gaspına karşı kadın eksenli belediyecilik kapsamında iddialı projelerle seçimlere hazırlanıyor. İddialı projelerin sahiplerinden biri de Edremit Eşbaşkan adayı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit. Sayyiğit Jinnews’e yapacağı çalışmaları ve projelerini anlattı. Edremit Belediye Eşbaşkan aday adaylığı için başvuruda bulunduğunda ön seçim sonucunda büyük bir oy çokluğuyla aday seçildiğini belirten Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, adaylığını sürecin verdiği bir görev gereği zorunluluk olarak hissettiğini söyledi. “Kadın devriminin ortaya çıktığı, kadının ciddi misyon yüklendiği bir yüzyıl yaşıyoruz” diyen Sayyiğit, “Ben de kadını dönüştüren, güzelleştiren, kadının gücüne olan inancımdan dolayı aday oldum” ifadelerini kullandı.
‘Geri alacağız’
Seçildiği takdirde Demokratik Bölgeler Partili (DBP) belediyenin yarım kalan projelerini tamamlayacağını ifade eden Sayyiğit, şu bilgileri verdi: “Kayyumlar belediyenin projelerine el koydu ve çoğunu kendi projesi olarak lanse etti. Bizim amacımız, bize ait olanları geri aldıktan sonra hem yarım kalmış projeleri tamamlamak hem de kapatılan kurumlara yenilerini de ekleyerek hayata geçirmek. Ama benim temel hedefim kadın aklıyla, kadın rengiyle, kadın kimliğiyle bir belediye inşa etmek. Örneğin Rojava’da kadın eliyle hayata geçirilen Jinwar projesinin aynısını ilçede hayata geçirmek istiyorum. Neden Edremit’te de bir ‘Kadın Köyü’ olmasın? Özellikle eğitimci olmanın verdiği özellikten dolayı da çocuklara yönelik anadilde eğitimi hayata geçireceğiz. Bunu verirken de ekolojik, demokratik ve kadın özgürlükçü paradigma çerçevesinde çocukların küçük yaştan itibaren zihinsel gelişimi ve devrimini sağlayacak kreşler oluşturabiliriz.”
‘Köy inşa etmek istiyorum’
Van’da kadına yönelik şiddetin çok ciddi bir şekilde artığına dikkat çeken Sayyiğit, “Şiddete maruz kalmış kadınların daha rahat yaşayabileceği bir köy inşa etmek istiyorum. Köydeki barınma yerleri ise yine kadınların emeğiyle hayata geçirilecek. Kerpiçlerimizi kendimiz yapacağız. Evlerimizi kendimiz inşa edeceğiz. Topraklarımızı kendimiz süreceğiz. Kendimiz ekeceğiz. Kendimiz yiyip, içeceğiz. Kadınlar şiddete birlikte karşı duracak. Şiddete maruz kalan kadınların çocuklarıyla birlikte kalabileceği ve çocukların eğitimini rahat bir şekilde alabileceği alanlar oluşturacağız” dedi.
İhraç edilen eğitim emekçisi
Van’ın Gevaş ilçesinde doğan Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Ortaokul ve lise öğrenimini Gevaş ilçesinde tamamladıktan sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya bölümünden mezun oldu. Yine aynı üniversitede Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde yüksek lisansını tamamlayan Sayyiğit, 2008’de Çatak’a atandı. Bu süreçte Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Gevaş Temsilciliğini üstlendi. Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) sendikal faaliyetlerinden ötürü görevine son verilen Sayyiğit, mesleğinden ihraç edildi. 2014-2017 yılları arasında Eğitim Sen Van Şube Başkanlığı yapan, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) çatısı altında kadın çalışmaları olmak üzere birçok çalışmada yer alan Sayyiğit, Emek ve Demokrasi Platformu içerisindeki çalışmalara da dahil oldu.
VAN