Çocuk yaşta evlendirilen Mülkiye Tekin, yaşam öyküsüyle kadınlara ilham oluyor. Tekin, ‘Bu benim hayatım olamaz’ diyerek çıktığı yolculuğa şimdilik bir şiir kitabı iki roman sığdırdı
Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Şapatan Dereboyu mezrasında dünyaya gelen Mülkiye Tekin’in yaşam öyküsü kadınlara ilham verir nitelikte. İlkokulu bitirir bitirmez evlendirilen Mülkiye, çocuk yaşta evlilikle tanışmanın yanında bir de anne olur. Mülkiye’nin yaşamı bir itiraz, başkaldırı öyküsü aynı zamanda. Evlendirildikten sonra Bitlis Tatvan’a yerleşen Mülkiye, çocuğunu burada kucağına alır. “Çocuğumla birlikte büyüdüm” diyen Tekin, çocukluğundan bu yana Rosa Lüksemburg’un dediği gibi yazmayı, anlatmak ve konuşmak gibi eyleme dönüştürüyor. “Çocuktum haykırışlarım dinlenmiyordu ben de kağıda döküyordum” diyerek özetliyor eylemini Tekin.
Çocuk büyütürken kendisini büyütmek adına da bol bol okuyup yazan Tekin, orta okul ve liseyi dışarıdan sınavlara girerek bitirir. Ardından Eskişehir Anadolu Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve sosyoloji okuyan Tekin, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Eğitim Fakültesi’nde formasyon eğitimine devam ediyor. ‘Berdel’ olarak evlendirilen Tekin ayrıca “Kadınlara yönelik şiddet ve tecavüz” konulu psikolojik ve sosyolojik seminerler vererek hem deneyimlerini hem de birikimlerini kadınlarla paylaşıyor.
‘Sessizce mücadele ettim’
Psikolojik olarak zorlandığı zamanlarda kitaplara sarıldığını söyleyen Tekin, sessizce mücadele ettim diyor. Tekin, “Geç saate kadar çocuklarla ilgilenip uyutana kadar saat gece 03.00 de olsa o boş vakti fırsat bulup lise derslerine çalışıyordum. Çok yoğun ve yorucu geçiyordu fakat bu benim isteğimdi, bu yüzden hiç pes etmedim ve mücadele ettim. Çünkü bu benim yaşamım olamazdı” diyerek kendisine dayatılan hayatı kabul etmeyişini belirtiyor.
‘Her kadın başarabilir’
İlk kitabı ‘Şafağın Ayak Sesleri’ isimli bir şiir kitabıyla, toplumsal olaylara ve şiddet politikalarına yer veren Tekin, 106 sayfadan oluşan kitabının konusunu, “Eskiden köylerimizde çok asker baskını gerçekleşirdi. Şafağın ilk sesleriyle her şey başlıyordu, bu da bilinçaltımda kalmış. Kitabımın konusu ‘kadın, doğa, çocuk, yaşam, yaşama arzusu, barış, öldürülen çocuklar, Berfo Ana, kayıplar, 33 kurşun’ sözleri ile ifade ediyor. Tekin’in ayrıca iki roman çalışması da bitme aşamasında. Hayallerinin peşini bırakmayan Tekin, “Bunu her kadın yapabilir. Kendisini eve kapatmak zorunda değil. Yeter ki istesin ve mücadele etsin. Erkek egemen zihniyetli bir toplumda yaşıyoruz ve bunun için daha çok mücadele etmeliyiz” sözleriyle kadınlara başarabilecekleri mesajını veriyor.
Şehriban Abi/Van-Jinnews