MA ve JINNEWS muhabirlerine verilen ağır cezalara tepki gösteren ECPMF İzleme Koordinatörü Gürkan Özturan, ‘Gazetecilik faaliyetlerinin çeşitli yaftalar yapıştırılarak suçlanmasına son verilmesi çağrımızı yineliyoruz’ diyerek haber alma hakkını savunmak için ortak mücadele çağrısı yaptı
Ankara merkezli soruşturma kapsamında 29 Ekim 2022’de tutuklanan ve 16 Mayıs 2023 tarihinde tahliye edilen Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Diren Yurtsever, Berivan Altan, Selman Güzelyüz, Hakan Yalçın, Emrullah Acar, Ceylan Şahinli, Zemo Ağgöz ve Deniz Nazlım, JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer ile MA’nın eski stajyeri Mehmet Günhan hakkında açılan davanın karar duruşması 3 Temmuz’da görüldü.
Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılanan gazeteciler Habibe Eren, Ceylan Şahinli ve Mehmet Günhan hakkında beraat kararı verdi. Diğer gazeteciler hakkında ise 6 yıl 3’er ay hapis cezası verildi.
Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF) İzleme Koordinatörü Gürkan Özturan, gazetecilere verilen cezaları Mezopotamya Ajansı’ndan Ferdi Bayram’a değerlendirdi.
8 gazeteciye 6 yıl 3’er ay hapis cezası verilmesine tepki gösteren Özturan, “Gazeteciler üzerinde süregelen bu baskıya derhal son verilmesi ve gazetecilik faaliyetlerinin çeşitli yaftalar yapıştırılarak suçlanmasına son verilmesi çağrımızı yineliyoruz” dedi.
‘Demokratikleşme sürecine zarar vermekte’
Türkiye’de, Rusya’yla savaş halinde olan Ukrayna’dan daha fazla basın ve medya özgürlüğü ihlalinin yaşandığını belirten Özturan, ihlallerin birçoğunun ise yargı yoluyla yapıldığını dile getirdi. Bilgi edinme hakkı ve basın özgürlüğünün bu tür otoriter kısıtlamalarla engellenmesinin halkın doğru ve tarafsız bilgiye erişimini tehdit ettiğine dikkati çeken Özturan, “Bu kısıtlamalar halkın bilgiye dayalı kararlar almasını engelleyerek, toplumun karanlıkta kalmasına yol açmakta ve demokratikleşme sürecine büyük zarar vermektedir” diye belirtti.
‘Ortak mücadele şart’
Medya özgürlüğüne dönük baskıların meslek örgütlerinin ortak mücadelesiyle önlenebileceğini söyleyen Özturan, “Sivil toplum alanı, muhalif partilerin ve genel toplumun katılımıyla haber alma hakkı ve ifade hürriyetinin önemine atfedilen açıklamalar yapılmadığı sürece bu süreç daha da uzayacaktır. Gazetecilik faaliyetleri nedeniyle hukuki zorluklarla karşılaşan, yasal süreçlerle muhatap olmak zorunda bırakılan ve hapsedilen gazeteciler için tüm medya birlikte hareket ederek, savunuculuk faaliyetlerinde bu konuyu dile getirmeye devam etmeli” ifadelerini kullandı.
‘Haber alma hakkı savunulmalı’
Özturan, her yıl “Medya Özgürlüğü Misyonu” kapsamında yapılan toplantıların önemli konularından birinin de cezaevindeki gazeteciler olduğunu söyledi. Özturan, “Bu konuda sıklıkla ortak açıklamalara imza atıyoruz. Bu açıklamaların imza tabanının olabildiğince geniş olması ve geniş bir kesimin bu konuya dair faaliyet göstermesi önemli. Sivil topluma çağrımız; bu açıklamalara katılmaları ve medya özgürlüğü ile haber alma hakkı konusunda daha fazla savunuculuk ve farkındalık faaliyetleri gerçekleştirmeleridir. İktidara çağrımız ise; bu açıklamalara kulak vermeleridir” diye belirtti.
HABER MERKEZİ