‘Erdoğan zayıflattığı TL’yi vatanseverlerin kurtarmasını istiyor’ başlıklı bir yazı kaleme alan Economist dergisi 2016’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘döviz bozdurun’ çağrısına uyanların şimdi pişman olduğunu yazdı
Economist dergisi, 2016’da Erdoğan’ın döviz bozdurun çağrısına uyarak, yastık altındaki dövizlerini bozduranlar için “şimdi pişman olmuş olabilirler” diye yazdı. Dergiye göre son faiz artırımlarını bir kenara konacak olursa, Ankara’dan gelen işaretler çok rahatlatıcı sayılmaz.
İngiltere’de yayımlanan haftalık Economist dergisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “yastık altı dövizlerinizi bozdurun” çağrısının seçmendeki yansımalarını Konya’da izledi. “Erdoğan zayıflattığı TL’yi vatanseverlerin kurtarmasını istiyor” başlığını taşıyan habere göre Erdoğan’ın 2016 yılında da destekçilerinden yastık altı dövizlerini satmasını istediği, Erdoğan’ın “oy deposu” olarak nitelenen Konya’da da bu çağrının büyük karşılık bulduğu, 1 haftada ülke çapında 440 milyon dolardan fazla paranın liraya çevrildiği hatırlatılıyor. Economist “O gün Erdoğan’ın tavsiyesine uyanlar şimdi pişman olmuş olabilir” diye yazdı.
Şirketler borç altında
OHAL ilanından bu yana Türk lirasının dolara karşı 3’te 1 değer kaybederek enflasyonu iki hanede tuttuğu belirtilen haberde, “Sıradan vatandaş alım gücünün çöktüğünü gördü. Türk şirketler 300 milyar dolara varan dış borçların ağırlığı altında eziliyor. Bu da Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın 3’te birinden fazla. Bloomberg, bazı büyük şirketlerin 20 milyar dolara varan borçlarını yeniden yapılandırdığını bildiriyor. Kredi derecelendirme şirketi Moody’s de 17 Türk bankasının notunu yatırımcı güven endeksindeki düşüş nedeniyle indirdi” denildi.
Economist’in haberinde, “Suçun büyük bölümü Erdoğan’ın; geçtiğimiz yıllarda düşük faiz ve büyümeyi enflasyonun önüne koydu” dendi ve Londra’daki yatırımcılarla buluşmasında Merkez Bankası üzerindeki kontrolünü artıracağını söylemesi sonrası liranın sert düşüş yaşadığına dikkat çekildi.
Merkez Bankası’nın 2 haftada 2 kez faiz artırması ile kurdaki hasarın toparlandığı belirtilen yazıda, yatırımcıların seçimler sonrası atmosferden endişe ettiği vurgulandı.
Yazıda şu ifadelere yer verildi: “Yabancı yatırımcılar referendum sonrası cumhurbaşkanına yeni büyük güçler verecek, yargıyı politize ederek parlamentonun denetimini de zayıflatacak olan anayasa değişikliğinden dolayı zaten paniklemişti. Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilse bile parlamentoda iktidarı muhalefete devretmemek için yeniden erken seçim ilan edebileceği yönündeki dedikodular, endişeleri daha da artırıyor. Anket şirketleri, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçileceğini ama milletvekili seçimlerin çok daha zorlu bir yarış olacağını tahmin ediyor.”
‘Kâğıt üstünde büyüyor’
Economist ekonominin sadece kâğıt üzerinde büyüdüğünü ifade ederek şunları yazdı: “Son faiz artırımlarını bir kenara koyarsak, Ankara’dan gelen işaretler çok daha rahatlatıcı sayılmaz. AKP hükümeti vergi, prim, imar affı gibi vaatlerle seçmeni baştan çıkarmaya çalışıyor. Cumhurbaşkanı hâlâ liranın düşüşü için yabancı ülkeleri suçluyor ve Türklere tedavüldeki dövizlerinden kurtulmalarını söylüyor. Ekonomi kâğıt üstünde gelişiyor. Bu hafta açıklanan verilere göre yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,4 büyüdü. Ama hükümet teşvikleri geçen yıllarda rakamları öyle sulandırdı ki, bir akşamdan kalmışlık hali baş gösterdi.”
‘Yavaşlama kaçınılmaz’
Economist, TÜSİAD Baş Ekonomisti Dr. Zümrüt İmamoğlu’nun “krediler suyunu çekerken, şirketler de dağ gibi vergi borcunun üstündeyken, sert bir yavaşlama kaçınılmaz” ifadelerine yer verdi.
Economist’in yazısı, yabancı dildeki ders kitaplarındaki fiyat artışından şikâyet eden Konyalı bir üniversite kütüphanesi memurunun şu sözleriyle sonlanıyor: “Bu, bir komplo. Erdoğan’ı devirmeye, Türkiye’yi krize sürüklemeye çalışıyorlar. Ancak, başaramayacaklar.”
HABER MERKEZİ