Eber Gölü sazlıkları BES şirketinin yakıt malzemesiyken, sazlıklarda çıkan yangınlar sonucu Eber Gölü kıyılarına giriş yasaklandı. Yangınların çıkma nedeni bilinmezken sazlıkları koruma iddiasıyla jandarma devriye gezmeye başladı
Afyon’da bulunan Eber Gölü’ndeki sazlıklar son dönem yangınlarla gündeme geliyor. Eber Gölü’nde jandarma drone’la denetim yaparken, valilik tarafından girişin yasaklandığı göl çevresinde komandoların devriye gezdiği açıklandı. Sazlıklarda çıkan yangınların nedeni açıklanmazken, Çay ilçesinde kurulu bulunan Biyokütle Enerji Santrali’nin bu durumdan etkilendiği ise biliniyor. Afyon’un Bolvadin, Çay ve Sultandağı ilçe sınırlarında bulunan, 10’a yakın köyde yaşayanların balıkçılık ve kamış üretiminde gelir kapısı olan Eber Gölü’ndeki sazlıklarda 21 Ekim’de farklı noktalarda başlayıp yayılan yangınlar rüzgarın da etkisiyle büyürken yangın 3 haftayı aşkın süre devam etmişti. Yangın helikopter ve uçakların müdahaleleriyle ancak geçen hafta kontrol altına alınırken, yüzeydeki torf tabaka ise içten içe yanmaya devam ediyor.
Jandarmadan açıklama
Afyonkarahisar Valiliği geçen hafta göle girişleri süresiz yasaklama kararı aldı. Torf tabakanın içten içe yanması nedeniyle riskli alanlarda tedbir amacıyla jandarma ekipleri denetimler yaptı. İl Jandarma Komutanlığı komando ekipleri drone ile kontrolünü sıklaştırdı. İl Jandarma Komutanı Albay Tolga Yağan, sosyal medya hesabından yayınladığı video ile gölde yapılan denetimleri paylaştı. Jandarma Komutanı Yağan paylaşımında, “Eber Gölü’nde, can ve mal güvenliğini sağlamak, canlı popülasyonunu korumak, biyoçeşitlik tahribatını engellemek amacı ile göl ve çevresinde aralıksız kontrol ve denetimlerimiz devam etmektedir” dedi.
Biyokütle Santrali ve sazlıklar
Diğer yandan Oltan Köleoğlu (ÖK) Elektrik ve Enerji Üretimi Tic. A.Ş. Çorum Mecitözü’nde kurduğu Biyokütle Enerji Santrali (BES) ardından Eber Gölü kıyısında 2018 yılında kurulumuna başlandığı santral sayısını aynı bölgede ikiye çıkardı. Şirket, geçtiğimiz yıl ise Samsun’un Çarşamba ilçesinde 3. BES santralini halkın yoğun tepkisine karşın devlet desteği ile kurmayı başardı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Doğan, 2018 yılında Afyon’un Çay ilçesinde kurulumu başlatılan BES ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, Eber gölündeki ‘saz kamışları’ ve hasat sonrasında tarım arazisi üzerinde kalan tarımsal atıklar ile orman ürünleri toplanıp yakılarak elektrik üretileceğini duyurmuştu.
Göl ölüm döşeğinde
Türkiye’nin en büyük 11. tatlı su kaynağı olan Afyon’daki Eber Gölü kendisini besleyen su kaynaklarının barajlar nedeniyle sular her geçen yıl azaldı. Biyokütle santralinin su ihtiyacının Eber’i besleyen su kaynaklarından ve Eber Gölü’nden karşılaması ve ayrıca Eber Gölü’nü çevreleyen sazlıkların kesilip yakılması sonucunda göl, 2019 yılında tamamen kurudu. Son 5 yıldır her sene benzer kuruma ve su çekilmeleri yaşanan göl adeta ölüm döşeğinde. Gölde, 146 kuş türünün yanında su yılanı, domuz, saz vaşağı, kurbağa ve balık türleri yaşıyordu. Sazlardan ve kamışlardan oluşan gölden geçimini sağlayan civar köy halkı ise yaşanan olumsuz durum karşısında ne yapacağını şaşırmış durumda.
Sular ve ormanlar!
Biyokütle santrallerinin kurulduğu veya kurulmak istendiği alanlar ormanların ve göllerin hemen kıyısında yer alıyor. Bir termik santral olan biyokütle santralleri de diğer termik santraller gibi suya bağımlı. Su ısıtılıp buhar haline getirildikten sonra oluşan buhar basıncı ile enerji üretiliyor. Bu üretimde elde edilmek istenen enerji gücüne bağlı olarak binlerce metreküp su kullanılıyor. Bu santraller bu güne kadar orman köylülerinin yararlandığı ve bugün elinden alındığı ağaç kalıntıları ile besleniyor. Bunun yanında buğday vd. bitki sapları, göllerdeki kamışlar ve benzeri maddelerin yakılması yoluyla enerji üretiyor.
‘Milli’ atıklar
Yıl boyu santrali çalıştırabilecek kadar ‘yakıt’ toplanması olanaksız. Bu nedenle de orman kıyılarına kurulmuş bu santraller, bölgede işsiz kalan köylüleri çalıştırıp yaşayan ağaçları da keserek bu santrallere taşıyorlar. Bu da yetmiyor, bu şirketler her türden atığı yani tehlikeli veya tehlikesiz atıkların ‘milli’ olması halinde yakıyor. 2020 yılında 5346 Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun’la birlikte buna izin veriliyor.
EKOLOJİ SERVİSİ