Milli Eğitim Bakanlığı’nın, salgın nedeniyle devreye koyduğu EBA sisteminin örgün eğitimin yerini tutamayacağını belirten Eğitim Sen’li Mesut Mike, “Bakanlık tarafından sanki eğitim atağı yapılıyormuş gibi bir algı oluşturdu” dedi
Koronavirüs (Kovid-19) salgının başlamasıyla Türkiye’de birçok alanda önlemler alındı. Alınan önlemlerden biri de eğitim ve öğretime geçici olarak ara verilmesi oldu. Bu sürede dersler yüz yüze değil, uzaktan eğitim sistemi olan Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden verilmeye başlandı. Ancak öğrencilerin erişim konusunda yaşadıkları sıkıntıların yanı sıra işlenen derslerdeki kimi içerikler de velilerin tepkilerine yol açarak, tartışmalara neden oldu. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim) Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Mesut Mike, hala bütün öğrencilerin sağlıklı bir şekilde ulaşamadığı EBA sistemine ilişkin Mezopotamya Ajansı’na konuştu.
‘Platform üzerinden sadece ödev gönderiliyor’
EBA TV sisteminin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından öğrencilerin bu süreçte eğitimden çok uzak kalmaması ve eğitimcilerin öğrencileriyle bağlarının kopmamasına dönük adına bir yöntem olarak düşünüldüğünü söyleyen Mike, fakat yine Bakanlık tarafından sanki eğitim atağı yapılıyormuş gibi bir algı oluşturulduğunu ifade etti. Medyanın da bu algıyı medyanın iyice körüklediğini dile getiren Mike, uzaktan eğitim sisteminin örgün eğitim sisteminin yerine geçebilecek bir sistem olmadığını vurguladı. Mike, “Normal koşullarda uzaktan eğitim sistemi tamamlayıcı bir eğitim sistemidir. Ancak bugün uygulanan uzaktan eğitimse böyle değil. Sadece bir platform üzerinden ödev gönderiyoruz. Ama çocuklar bu ödeve bakıyor mu? Çoğu da bakmıyor. Lise öğrencilerinin daha duyarlı olması gerekirken onların bile duyarlığı düşük” diye belirtti.
‘Doğru kullanıldığında işe yarar’
Uzaktan eğitim sisteminin doğru kullanıldığında ancak işe yarayabileceğini söyleyen Mike, “Doğru kullanılma da şu olur; eğitimi yaparsınız, eksikleri giderme adına öğrencilerinize elektronik ortamda soru gönderirsiniz ve iletişimde olursunuz. Bu anlamda faydası olur. İlerleyen süreçte bunun faydasını da göreceğiz” ifadelerini kullandı.
Mike, sınava hazırlanan 8’inci ve 12’inci sınıflar için canlı derslere başlansa da, bu derslere katılımın düşük olduğunu dile getirdi. Bakanlığın ilk açıklamasında EBA sürecinde işlenen konuların sınavlara dahil olmayacağını açıkladığını hatırlatan Mike, bunun sebebinin ise tüm öğrencilerin sisteme ulaşacağının garantisi olmaması olduğunu belirtti.
Antidemokratik uygulama
Mike, EBA canlı ders sisteminde derslerin kaydedilmesinin özellikle öğretmenler için neden olduğu sorunlar üzerinde de durdu. Mike, “Sınıf ortamının öneminden ve mahremiyetinden bahsediyoruz. Hiç kimse sınıfa girip kamerayla gözetleyemez. Bu yasadışı bir yöntem ama şimdi EBA canlı derste öğrenciyle öğretmen ders yaparken bu kayıt ediliyor” dedi. Öğretmenlerin kayıt altına alındıkları için ders yaparken kendilerini robot gibi hissettiğini söyleyen Mike, “Bu da açıkçası anti demokratik bir uygulama ve etik olmayan bir yapılanmadır”” diye konuştu.
İSTANBUL