Flormar kozmetik firmasında sendikalaşmak istedikleri için işten atılan işçiler, ‘Direnişimize sonuna kadar devam edeceğiz’ diyor. İşçiler, yaklaşan seçimler için de ‘kim emekten yanaysa onun yanındayız’ diyor
Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde (GOSB) yer alan Flormar kozmetik firmasında sendikalaşmak istedikleri gerekçesiyle işten atılan 119 işçi, 15 Mayıs’tan bu yana fabrika önünde eylemlerini sürdürüyor. Arkadaşlarına destek olduğu için 6 yıllık işinden atıldığını belirten işçilerden Selda Kuşçu, “Burada 5. yılımı doldurduğum için bana ödül verdiler. Ödül verdikleri bir işçiyi hiç düşünmeden kapının önüne attılar ama unuttukları bir şey var. Kapı önüne attıkları bu işçiler, tekrar işlerinin başına dönecekler. Duvarlar örüyorlar, setler çekiyorlar ama onlar kaybedecek” dedi.
İşçiyi görmeyen kaybeder
İş yasasındaki 24. maddeden, yani ‘yüz kızartıcı nedenlerden’ işten atılmalarına tepki gösteren Kuşçu, “Yıllarca burada çalıştık. Hiçbirimiz hakkında en ufak şikâyet olmazken, sırf hakkımızı istediğimiz için hak etmediğimiz bir nedenden kaynaklı işten atıldık. Bu fabrika bizim emeğimiz ile kendini var etti. Nasıl bu fabrikayı var ettiysek yok etmesini de biliriz” dedi. Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’a da seslenen Kuşçu, “Biz de bu ülkenin evlatlarıyız. Her ay işçilerin emeğinden vergi alınıyor. İşverene destek verirlerse, işçilere yazık etmiş olurlar” dedi. “Tek iktidar ve tek yönetim karşısında bizim tarafımız işçinin ve emekçinin yanıdır” diyen Kuşçu, “Kim işçi hakkını savunur, emeğimizi sahiplenirse biz ondan yana tavır alacağız” diye konuştu.
Direnişin neşesi var
Flormar Lojistik bölümünde 2014 yılından beri çalışan ve işten atılan Şükriye Akyıldız ise, “Oruç tutmamıza rağmen her gün buradayız. Direniş alanımız çok renkli geçiyor. Bazen erik dalı oynuyoruz bazen halaylar çekiyoruz. Sürekli ziyaretler oluyor. İşten atıldık ama mutsuz değiliz, aksine direnişin heyecanı var üstümüzde” diye konuştu. Ayyıldız da, “Bu seçimde bilsinler ki biz sadece emeğe sahip çıkanların yanında olacağız” diye ifade etti.
Türkiye: Pembe düşler ülkesi!
Hükümetin ILO toplantıları için dayattığı yandaş sendika Memur-Sen’in başkanı Ali Yalçın, kurulda yaptığı konuşmada OHAL’in “günlük hayatı etkilemediğini” iddia ederken, Türkiye’de taşeron sorununun büyük ölçüde çözüldüğünü, kamuda ve özel sektörde sendikal örgütlenmenin hızla yükseldiğini öne sürdü. Yalçın, OHAL’in grev ertelemelerinden ve sendikalı işçilerin işten atılmasından ise söz etmedi.
Elif Çetiner / İstanbul – MA