Irak Federal Kürdistanı’ndaki parlamento seçiminde, katılım oranları birçok kentte yüzde 60’ın altında kaldı. Seçimde bir çok ihlal iddiası da gündemde
Irak Federal Kürdistan Bölgesi’nden halk parlamento seçimleri için önceki gün sandık başına gitti. Bağımsızlık referandumundan bir yıl sonra gerçekleşen ve aynı zaman da ekonomik krizin ortasında gidilen seçimlere katılım oranı düşük kaldı. Kürdistan Bölgesi Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, seçimlere katılım oranının yüzde 57,96’da kaldığını açıkladı. Komisyonun açıklamasına göre iller bazında seçimlere katılım oranları Hewler’de yüzde 58, Süleymaniye’de yüzde 54, Halepçe’de yüzde 60, Duhok’ta ise yüzde 60’ta kaldı. Süleymaniye Yüksek Seçim Komisyonu Ofisi sorumlusu Rebin Ebubekir, seçimlere katılım oranının düşük kalması nedeniyle yaptığı açıklamada, katılımın az olmasının sebebinin Kürdistan Bölgesi Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’nun aldığı kararlar olduğunu kaydetti. Ebubekir, seçim komisyonundan halkın oylarını kullanmaları için kolaylaştırıcı bir tutum içinde olmadığını söyledi.
İhlal iddiaları
Öte yandan YNK Seçim Ofisi yaptığı açıklamada, Behdinan ve Hewler’deki seçimlerde usulsüzlük yapıldığına ilişkin ellerinde belgelerin olduğu açıklaması geldi. YNK Seçim Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Behdinan ve Hewler’de oy kullanma merkezlerinde büyük usulsüzlükler yapıldı. Yaşananlardan Kürdistan Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu ve İçişleri Bakanlığı’nı sorumlu tutuyoruz” denildi.
‘Tanımıyoruz’ tartışması
YNK sözcüsü Sadi Ahmed Pire ise seçim sonuçlarını ret ettiklerini söyledi. Bu açıklamanın ardından konuşan YNK Kürdistan Parlamento Seçimleri Liste Başkanı Kubat Talabani de bir açıklama yaparak, seçim sonuçlarını kabul ya da reddetmek için henüz erken olduğunu söyledi. Talabani, “Şikayetlerin değerlendirilmesinin ardından siyasi taraflar sonuçlarla ilgili fikirlerini açıklayabilir. Bazı taraflar seçim sonuçlarından memnun olabilir, bazı taraflar da şikayetçi olabilir. Sonuçlar ne olursa olsun bütün taraflardan sorumlu davranmalarını istiyorum” dedi. Partiya Tevgera Azadi’nin (Özgür Hareket Partisi) resmi statüye sahip olmasına rağmen, “parti yasalarına göre hareket etmediği” gerekçesiyle seçime girmesi engellenmişti. Bu yüzden seçimlerin anti demokratik bir ortamda yapıldığı eleştirisi gelmişti. Bölgede seçimi takip eden gazetecilerin yorumlarına göre ise halkın seçimin özgür ve demokratik bir seçim olmadığı kanaatini taşıyor ve bu nedenle de bölgede seçim heyecanı yaşanmadı.
HEWLER