Kundura tamircisi, terzi, manav, bakkal, kasap, kalaycı aklınıza geldikçe, diğer eski insani temas noktalarımızı siz ekleyin.
Bütün bunlar, yaşamımızın biyoçeşitlilikleri, zenginliklerimizdi. Sosyalleşmemizi sağlayan can sularımızdı. Sonra hayatımıza şirketler girdi, çeşitliliklerimizi birer birer yutup, yok etti. Onların ortadan kaldırdığı her sosyal çeşitliliğimiz bizim fakirliğimiz, şirketlerin zenginliği oldu. Şirketler, zenginleştikçe en çok da insani ilişkilerimiz yoksullaştı. İnsanlığımız, böyle böyle erozyona uğradı, adım adım uzaklaştık/uzaklaştırıldık insanlıktan.
Madenciler
Madenlerde insanlar ölüyor. Madenler yaşamı öldürüyor. Maden ve enerji şirketleri işçiye, köylüye, yaban hayata yaşamı zehir ediyorlar. Madencilerin hakları gasp ediliyor, haklarını almak için yollara dökülmek zorunda bırakıldıkları yetmiyormuş gibi bir de engelleniyorlar. Evet madenciler yürüyerek aslında insanlığa sahip çıkıyor, insanlığı hatırlatıyor bizlere. Unuttuysak, hatırlayalım; insanın, insanlığa sahip çıkması değil miydi en büyük erdem? Madenciler yalnızlar.
Köylü Hakları
Köylü hakları tırpanlanıyor, çiftçinin yanında yöresinde kimse yok. Tarım, gıda ve ecza şirketlerinin kuşatması altındalar. Şirketlerin çiftçilere kullandırdığı zehir girdilerle; doğa, doğadaki canlılar ve tabii ki doğanın parçası olan insanlar yavaş yavaş yitiyor. Yitip gidenlerin üzerinden şirketler sürekli büyüttükleri kârlarıyla para balyalarını çoğaltıyor, istifliyorlar. Gözleri, gezegende yarattıkları tahribatı görmüyor, görse bile aldırmıyorlar.
Bir haber
Bayer’in satın aldığı Monsanto tarafından üretilen ve glifosat içeren Roundup isimli tarım ilacının, kansere yol açması sebebiyle satışı hukuka aykırı bulundu. Avukat Senih Özay, ilacın yasaklanması için verdiği mücadeleyi İstinaf Mahkemesi’nde de kazandı.
Yorumsuz
Kansere sebep olduğu gerekçesiyle ABD’de tazminat ödemek durumunda kalan Roundup üreticisi Monsanto’yu satın alan Bayer yukarıdaki habere ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Haberlerde iddia edildiği gibi mevcut durumda Roundup lisans ve ruhsatının iptali veya glifosat aktif maddesinin yasaklanması söz konusu değildir” dedi.
Düşlerimiz
Bütün dünya toplumsal mücadele hareketleri çok uluslu şirketler için “dünyanın baş belaları” diyorlar. Tarım alanındaki çok uluslu şirketler ise çok yönlü tahribatları nedeniyle baş belası olmanın ötesinde yaşamın karabasanları durumunda.
Umutsuzluğa yer yok. Biz biliyoruz ki, yaşam düşe borçlu. Düşler gerçekleşinceye dek…