Dünyada yaşanan küresel iklim değişimi insanlığın geleceğini tehdit eder boyutlara ulaştı. Milyonlar bu tehdidi gördükleri halde kımıldamadan dururken, 15 yaşındaki Greta bu sessizliği adeta parçaladı.
Dünyada hemen herkesin farkında olduğu küresel iklim değişimi ve küresel ısınmaya karşı kapitalist devletler havanda su dövmeye devam ederken, 15 yaşında ki Greta Thunberg o ufacık ellerini taşın altına koydu.İsveçli Greta iklim değişimine dikkat çekmek amacıyla ülkesinde okulların açıldığı gün olan 21 Ağustos 2018’de bir grev başlattı. Greta, o günden bu yana okula gitmiyor. Yaşamını sürdürdüğü İsveç’in Stockholm kentindeki parlamentonun önünde pankartıyla yere oturarak, hem politikacılara hem de genel duyarsızlığa karşı tüm dünyaya ses verdi. Sayısız kişi “Okulu bırakma!” diye baskı kurdu, ancak o vazgeçmedi. Greta’nın yaptığı grev tüm dünyada etkili olurken, en büyük etki Avustralya’da ortaya çıkmış. Avustralya’nın çok değişik yörelerinde on binlerce çocuk birer günlük okula gitmeme grevi yaparak Greta’nın sesine ses oldular. Greta’nın annesi opera sanatçısı, babası ise tiyatrocu. Greta, evde onları da çok zorlamış, annesi uzak ülkelerin operalarından gelen davetleri reddetmek zorunda kalmış, çünkü uçakların küresel ısınmaya etkileri nedeniyle uçağa binmemeleri noktasında ailesini ikna etmiş. Greta, Stockholm’de doğa dostu çocuklar için düzenlenen uluslararası bir törene davet edildiği halde gitmemiş. Nedeni ise düzenleyenlerin başka ülkelerden gelen çocukları uçaklarla getirtmiş olmaları.
Soruları sarsıcı
İngiliz The Guardian Gazetesi Greta’nın bir yazısını sayfalarına taşımıştı. Greta yazısında, iklim değişiminin ne olduğunu ilk kez 8 yaşımdayken öğrendiğini ifade ediyordu. Greta, “Dünyanın çehresini ve evimiz olan burayı sarıp sarmalayan değerli atmosfer tabakasını allak bullak etme yeteneğimizin olmasına şaşırdım. Bunu yapabiliyorduk da, niye sözü edilmiyordu etrafta? Niye televizyonlar, radyolar, gazeteler bu konuyu işlemiyordu? Liderlerimiz bundan neden hiç söz etmiyorlardı” gibi sorularla süreci sorguluyordu. En dikkat çekici sözlerinde biri ise, “Dünyayı mevcut kuralların çerçevesinde kurtarmanın yolu yok, kuralları değiştirmek gerekiyor.”
İklim ‘akla-kara’ bir mesele
Greta, “Etraftaki yetişkinler iklim değişimi dendiği zaman yalnızca 2050’den söz ediyor. Ama ben o tarihte yaşantımın yalnızca yarısına varmış olacağım. Bugün yapılanlar ve yapılmayanlar benim bütün yaşantımı etkileyecek” sözleriyle yakın tehlikeye dikkat çekiyor. Greta’nın kapitalizmin karanlık yüzünü gören o mavi gözleri geleceğe nasıl bakmamız gerektiğini gösteren adeta bir ışık gibi, “İklim değişiminin durdurulması gerekiyorsa, bunu bizler gerçekleştireceğiz. Akla kara bir mesele bu. Yaşamın devam etmesinde griliklere yer yok. Bir medeniyet olarak ya devam edeceğiz, ya da etmeyeceğiz. Değişeceğiz. Başka yol yok. Ama politikacılar yalnızca ekonomik kalkınmadan, enerji fiyatlarından ve hisse senedi değerlerinden söz ediyorlar…”
Yük çocuklara bırakılıyor
Polonya’da 196 ülke temsilcilerinin ve binlerce kişinin katıldığı 24.(COP24) iklim zirvesinde Greta bir konuşma yaptı. Greta’nın toplantıyı organize edenlere ve katılanlara yönelik ifadeleri ise dikkat çekiciydi. Greta, “Bizleri bu pisliğin içine düşüren kötü düşünceleri tekrarlamakla yetiniyorsunuz. Oysa acil durum frenini derhal çekmeniz gerekiyor. Bunu yapma yükünü bile biz çocuklara bırakıyorsunuz. Birkaç kişinin huduttanımaz biçimde cep doldurmasını sağlamak için uygarlığımızı mahvediyorsunuz. Bunların lüks yaşamının bedelini binlerce kişi ödüyor. Çocukları sevdiğinizi söylüyorsunuz, ama onların gözünün içine baka baka geleceklerini çalıyorsunuz.”
EKOLOJİ SERVİSİ