Geophysical Research Letters dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, yoğun yer altı suyu kullanımının dünyanın dönme ekseninde 17 yıl içinde 31 inç (yaklaşık 80 cm) kaymaya yol açtı
Geophysical Research Letters dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, dünyanın dönme ekseninde 31 inçlik bir kayma yaşandığı belirtildi. Araştırmada yer alan su pompalanması ve yer altı suyu hareketleri, deniz seviyelerinin yükselmesine ve iklim değişikliğine etkisiyle dikkat çekiyor. Araştırmada, dünyada yoğun yer altı suyu kullanımı dünyanın dönme ekseninde 17 yıl içinde 31 inç (yaklaşık 80 cm) kaymaya yol açtığını ortaya koydu. Araştırma, deniz seviyelerinin yükselmesine de etkisi olduğunu gösterdi.
2,150 Gigaton su okyanusa
Seul Ulusal Üniversitesi’nden jeofizikçi Ki-Weon Seo’nun liderliğindeki ekip, yer altı suyu hareketinin, Dünya’nın eksenindeki kaymanın asıl nedeni olduğunu keşfetti. Seo, bu konuda yaptığı açıklamada, “Çalışmamız, iklim değişikliğiyle ilgili nedenler arasında yer altı suyu dağılımının, dünyanın dönme eksenindeki kaymada en büyük etkiye sahip olduğunu gösteriyor” dedi. Araştırmaya göre, 1993 ile 2010 yılları arasında yer altı suyu rezervuarlarından yaklaşık 2,150 gigaton suyun pompalanmış olması gerekiyor. Bu miktar, dünyadaki tüm insanların toplam ağırlığının üç katına eşdeğer bir miktar.
İklim üzerinde büyük etkisi olacak
Seo, “Su kullandıktan sonra genellikle nereye gittiğini düşünmeyiz, ancak büyük bir kısmı okyanuslara taşınıyor” dedi. Bu yer altı suyu dağılımı, Dünya’nın eksenini doğuya doğru 31.5 inç kaydırmakla kalmadı, aynı zamanda deniz seviyelerinin 0.64 cm yükselmesine neden oldu. Yani yer altı suyu pompalama işlemi sadece eksen kaymasını değil, aynı zamanda okyanuslardaki su seviyesinin artmasına da yol açtı. NASA Jet Propulsion Laboratuvarı’ndan araştırma bilimcisi Surendra Adhikari, bu kaymanın iklim üzerinde çok daha büyük etkiler yaratabileceğine dikkat çekerek, “Dünya’nın eksenindeki bu değişiklik, gelecekte iklim koşullarını ve hava durumunu etkileyebilir” dedi.
EKOLOJİ SERVİSİ